Wednesday, November 16, 2011

:: Si kecik...Qaid Faeth Wafiq.. ::




Salam...





fuhhhh..berabuk la blog sayer nie..malas giler nak update..hormon masa mengandung kot..asik malas saja....kali ni dah tak ngandung..harap2 hormon malas pun ilang laa...huhuhu...

saya nk citer pengalaman bersalin..sebelum lupa sakit beranak ni, baik ditulis ala ala diary kat sini...sok2 rase mcm dah tak bape ingat sakit beranak tu, bukak balik blog..baca sendiri..okkay!!

kisahnya bermula begini...

24hb Okt 2011 (isnin)
- check up macam biasa di klinik Putrajaya...jumpa pakar..everything was ok n selamat tuk nk balik ke kedah besoknya..mama datang teman kan saya kali nie...

- petangnya..dah siap kemas barang semua...masuk lam keta..bertolak balik bertiga ngan mama, abah n saya..singgah tanjung Malim n bermalam di rumah sis..condition saya n perut masih ok..masih boleh naik turun tangga lagi..

25hb Okt (selasa)
- awal pagi..bertolak balik dr tanjung malim ke Baling, kedah..singgah kejap je utk ke tandas...
- singgah di pengkalan hulu, utk lunch..
- jam 12tgh hr smpi umah..
-keadaan saya masih ok...
- petangnya, agak boring...duduk shaje..tak buat apa2..tapi mlm nya dah susah nk bangun duduk..(mungkin sbb travel jauh)

26hb okt (Rabu)
- duduk umah je seharian...

27hb Okt (khamis)
- bangun awal..siram pokok..sapu sampah...naluri hati ni..bb kurang bergerak..so, cuba untuk buat kerja rumah...maybe dok umah shaje tak buat apa..
- petang nya..jam 2...baby nyer kick baru 3x..rase tak sedap hati..bgtau mama...ikut mama ke hospital..terus ke labour room..buat CTG...graf menunjukkan bb tak aktif..doc nasihatkan ke Hospital Sultan Abdul halim, Sg. Petani untuk induce...alang2 bb pun dah 38weeks..so, dah bole bersalin katenya..huhu..hati ni dah berdebar..kol en suami..bgtau kena ke hosp...besok maybe bersalin...
- jam 4ptg..ke HSAH dengan adik, mama n makcik..terus ke labour room...nurse amik detail...then wat CTG lagi sekali...sambil2 tu, doc pelatih dtg amik history..banyak nyer soklan doc nie..huhu..tapi semua bole dijawab la...soklan mudah..hihihi..n then satu perkara yg paling tak suka...saye kena seluk...doc nk cek kalau2 bukaan dah ada..hohoho..azabnya...mujur jugak doc pompuan..cuba untuk cool down la...huh
- doc bagi options..since heart beat bb ok n tak da tanda2 nk bersalin..bole untuk balik rumah..atau nk induce je..pk punya pk..ty semua org...so, decide nk induce je la..alang2 dah kat hosp pun..kalau balik rumah, lom tentu bb nyer keadaan mcm mana...tak mo la amik risiko...
so, sy terus admit ward..dah dpt katil, ada baju pink..huhu..debor terus bila dah sarungkan baju uniform tu..diorng semua still ada lagi ngan saya...lepak sembang dulu..temankan saya makan..huhu..dah tak bapa nk selera sgt makan...risau..dlm hati nie, harap2 la induce besok pagi je...
- then doc wat round..ngan pakar skali...dr ridzuan dtg..tanya itu ini..then dia explain dlm bahasa medic la pd sorg lagi doc..sayer cepat2 ty, doc..bila induce? dlm senyuman je doc tu bgtau,mlm nie..zassssss terus rase mcm tak pijak tanah..huhuhu...lpas je doc ke next patient..terus kol mama..bgtau mlm ni jugak kn induce..terus tak keruan...solat isyak dulu..sebelum apa2 kan...doa supaya dimudahkan semuanya...
- jam 12 mlm nurse dtg suh saya masuk bilik rawatan..terpinga2 la saya sorg2 lam bilik tue..baring..hati dup dap dup dap...lama menunggu, baru nmpk doc ngan nurse masuk..adoiai..doc lelaki india plak nih..prosesnya...dia seluk lagi...nipis kan serviks...then baru masukkan ubat...huhu...mcm nk kejang kaki sayer menahan sakit..mmg nurse tua tu pun marah saya sbb tak rileks kan badan..camne nk rileks, sakittttt...
- lepas dimasukkan ubat, saya berjalan ke katil..rehat..then mesin ctg dipasang kat perut...tak lama lepas tu, sikit2 rase sakit tu dtg..sengal2 kat pinggang...mcm senggugut..terus takle tido..kejap mengiring ke kiri, kejap ke kanan..tido lentang...semua tak kena..sambil2 tu dok sms n calling mr hubby la..buat tenangkan diri..

28hb Okt ( Jumaat)
- saya tak tido semalaman..jam 5pg mama dah masuk utk jenguk keadaan saya..then ada air ketuban keluar sikit..lagi cuak rase nie...
- mama suruh mandi...then solat subuh...tak sempat nk solat subuh, nurse dtg lagi suh ke bilik rawatan lagi sekali..hohohoh...dlm hati doa, harap2 dah tak kena induce lagi...
- lagi sekali menunggu, tiba2 masuk lagi doc lelaki tapi kali ni, melayu..tebal je la muka nie..sakit..darurat kan..
- doc cek bukaan..baru 1cm!!!! astaghfirullah..sekali lagi menahana sakit nk masukkan ubat..hohoho...
- balik ke katil...then kakak samapi..bawakkan sarapan...ilang dah selera makan...sakit menguasai time nih...duduk baring je la....mesin CTG dipasang lagi...gelisah menahan sakit...huhu..
- minyak selusuh kejap2 minum..pastu sapu kat perut skit.sambil selawat....mr hubby jam 5pg dah bertolak dr terengganu..harap2 sempat la sampai on time...
-jam 10 doc dtg wat round...kata doc..nnt jam 1230 tgh hr, cek bukaan lagi skali..kalau tak cukup bukaan, ubat akan dimasukkna lagi skali...ya Allah..berdoa je la saya time tue..harap sgt dah tak payah masuk ubat lagi..tak tertanggung dah rasanya...
- sementara nk menunggu time tuk cek bukaan, saya berjalan2 sekitar wad..nk cepatkan bukaan...sambil2 tu, makcik2 bergilir2 masuk...usapkan belakang badan nie, temankan saya mandi...masa tu, rasa sakit kurang skit bila ada yg dok gosokkan belakang pinggng nie...
- tiba waktu melawat, penuh blik saya tue ngan sanak saudara...meriah...tapi saya tetap tercungap2 menahan sakit...jalan keliling bilik...kakak suapkan makan...
- then doc panggil untuk cek bukaan...berdebar sgt....tiba turn saya, kali ni mmg tak tertanggung la sakit nye...menangis2 jugak la saya...walaupun doc nyer perempuan mlayu, tapi garangnya!!dah lepas dia cek bukaan, katenya dah bole ke labour room..dah 3cm..huhu..lega tapi takut pun ada...
- jam 3ptg, nurse dtg bawak kan saya ke labour room...saya hanya dibenarkan bawa baju bb sepasang saja...dlm hati ada rasa excited..tapi nervous ttp ada...mama temankan saya ke labour room...
- tiba di labour room, saya dibaringkan atas katill..bila tgk semua peralatan tu...adoiiii...takutnya...nurse benarkan mama ddudk ngan saya kejap je...saya asik menangis sambil ty mama...lepas ni apa plak..mama bgtau, diorg akan pecahkan air ketuban...saya ty lagi..sakit tak?..biasalaaa..mama jawab...huhu...jahit sakit tak?..biasala...sakit bersalin.....adoiiiii...mama cuba tuk tenangkan tapi saya yg terlebih emosi..hihihi..
- then lepas mama keluar, masuk sorg doc lelaki cina...sambil2 bersembang, dia bgtau, dia nk pecahkan ketuban...masa ni, saya dah tawakal..apa nk buat pun buat la...alhamdulillah..tak rase sakit...drip dipasang kat tangan...then, tetiba ada sorang nurse datang..bgtau dia ni, kawan mama...katanya nmpk muka saya, ada iras2 muka mama..terus dia p cari kalau2 mama ada..huhuhu...mujur jugak aunty ni ada..dia terus bawak saya masuk ke bilik 3,..asalnya saya dia bilik 5...katenya, dia incharge bilik 3..kalau nk smbut bb ngan dia kena la tukar bilik 3..ooo..apa2 la aunty..semangat tul aunty ni nk tolong saya...awal2 tu, ook je lagi sembang2 ngan dia..cerita itu ini..katanya dia kawan mama masa sama2 kat wad bersalin di hosp baling dulu..tahun 70-an katanya..huhu..saya pun tak keluar lagi masa tue...
- sambil sembang2 tu, saya ni dok jugak la menhana sakt..kejap ke kiri kejap ke kanan...rase rimas ngan mesin CTG tu...kali ni mmg sentiasa melekat je la kat perut...then aunty bagi saya ubat tido..utk kuragkan rasa sakit..alhamdulillah...dapatla lelapkan mata kejap..bila dah abis ubat tue, masuk plak ubt tuk cepatkan bukaan...tuhan je yg tahu sakitnya time tue...meronta2 saya....keseorangan...tak lama lepas tu, saya nmpk ada 2 org yg tersayang masuk...heheh...mestila mr hubby...ngan mama...mama masuk kejap ja..terus keluar..mungkin tak sanggup nk tgk anak sendiri sakit kot...sejak tu mr hubby yg temankan saya...rase lega bila ada seseorang disisi waktu tu..walaupun tak dapat kurangkan sakit, tapi lega hati ni bila ada sesorang..teman berborak, teman pencetus semangat, n tempat lepaskan sakit..tak pasal2 saya yg urutkan lengan mr hubby time tue..hihi...apa2 ja la time tu..semua nya diluar kawalan...
-sekali lagi aunty offer gas penenang...tuk redakan sakit...tapi saya salah teknik..sedut gas tak betul..so, sakit tak kurang pun...semua nya pengalaman baru..mana la tau kannn
- then rase sakit sgt, mcm nk buang air besar...bgtau aunty, terus aunty cek bukaan...katanya dah 9cm..dah bole meneran...fuhhh lega...
- aunty suh saya meneran bila contraction dtg..dengan bantuan suami, katenya 10 kali saya push..keluarla permata hati kesayangan kami Qaid Faeth Wafiq jam 825mlm...skill push push tu belajar sendiri je..tak sempat ke kelas...heheheh...
- sakit semua ilang bila tgk anak atas dada saya time tue...terdetik hati nie, anak aku ke ni??mcm tak percaya saya dah jadi ibu..alhamdulillah....syukur semua selamat...
- last but not least....masa untuk menjahit..hohoho...ngeri rase....sakit nya...tak dapat digambarkan....mr hubby dah keluar bgtau sedara mara kat luar...n azan kan anak...katanya, tengah dia azankan anak tue, tetiba anak buka mata..pandang dia..terus kelu lidah...heheh...besarnya nikmat tuhan kan, bang!tak semua org dpt nikmat tue...
-lepas siap dijahit, nurse dtg pakaikan pad..tukar baju kain semua...dah siap!!
- then saya ditransfer ke mobile bed...disorong keluar dr labour room..sementara nk keluar tu, penuh sanak saudara menanti diluar..meriah...masing2 tak sabar nk tgk generasi baru yg pertama..hehehe...saya dan baby dah sekatil..mr hubby je berdiri kat sebelah..heheh...then bila semua dah setel, kami dosorongkan ke wad..then lalu sekejap di waiting area tue..klik klik klik kamera sana sini..samapi si anak terus nangis...heheh..terkejut agaknya tetiba bunyi suara ramai orang..hehehe
- tiba di wad, baby nangis lapar..susu badan plak takda...kesian baby...panggilkan nurse mintak susukan dulu...then bila dah kenyang, baru nurse hantar bb utk tido ngan saya...
-syukur alhamdulillah, tuhan kurniakan peluang ini untuk saya...

29hb Okt (sabtu)
- bangun pagi, sekali lagi ke bilik rawatan...doc nk cek jahitan..kali ni simple je la..tak sakit pun..
- lepas doc round, bagtau, saya dan bb boleh keluar wad hr nie..
- jam 2ptg, kami balik ke rumah selepas semuanya setel..;-)






0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment