Monday, June 29, 2009

:: kisah ::

Salam !!!! sori lama cik puteri tak update blog..tak sempat sebab minggu lepas cik puteri outstation 4 hari ke johor..pagi sampai putrajaya, petang balik kampung plak...drive sampai kedah..penat jugak la..tapi sib baik ada kakak n abg ipar yang tak bole tido sebab abang ipar asik "tekan brek" je kat belakang tue..hahahah...cakap mak dia tekan brek tapi dia pun sama jerk!!!kehkehkehekhe....satu yang klakar, sepanjang jalan dari tanjung malim sampaila ke baling, abg mat asik mengunyah jer...mungkin sebab nak ilang kan "nervous" dia kot..cik puteri mana bole drive slow...lagi ngantuk nanti..so,rase cam bawak budak kecik pun ada...tak duduk diam dia kat blakang tue..hahahahah....takpela, penghibur tuk cik puteri n kakak...dook gelak je la kat dia...kuikuikui...

cik puteri balik kg sebab nak tengok tok wan cik puteri..dah 12 hari kat wad sebab sakit penat..dia tak bole bergerak sangat nanti tercungap2 sebab penat..mama cakap, paru2 dia tak function mcm orang yang normal...susah nak mengembang macm normal person...banyak sebab la kot...cik puteri tak tau la...tapi kesian je cik puteri tengok dia sebab tido pun tak lena sebab penat nak bernafas....tapi satu yang cik puteri perasan, hari ahad tu nampak keadaan tok wan dah ok banyak sebab anak tokwan yang sorang tu balik jenguk dia....walau tak lama, just datang jenguk sejam dua tapi bila dia nampak anak dia yang sorang tu picit2 kaki tokwan....terubat la segala rindu dihati tokwan....sedih plak bila pk hal nie....anak tok wan yang satu nie mmg susah nak balik..maklumla keja kat pejabat menuntut dia untuk lebih banyak berada di Putrajaya nie...pangkat besar tapi ntahla....sibuk plak...quality time with family pun tak der sangat....

perjalanan balik cik puteri pada hari ahad....kitorang bertolak lewat skit sebab mama nak masak dulu...cik puteri tengaok mama macm hepi je bila kakak n abg mat balik...nak buat itu nak buat ini...cik puteri ikut aje...hahahah....meriah la umah wekend hari tue...
pengantin lama tue...

hari sabtu lepas, kitorang pegi kenduri kawen jiran...konsep nya mewah la jugak..sebab iyela, umah pun besar...cik puteri n kakak masuk dalam umah nak tengok pelamin n jumpe pengantin...konsep nya merah n gold..guna fresh flowers...cantik!!!!!then kitorang pegi umah kenduri satu lagi..yang ni real kg nyer la...tuan umah tu ialah Ibrahim Libya...the one yang famous satu ketika dulu..cik puteri pun tak reti nak citer sejarah nie..sebab sejarah cik puteri fail...hahahahahah!!!!!yang kawen ni anak arwah Ibrahim Libya tu le...semuanya serba ijau....air ijau..goodies ijau...semangat ke'hijau"an btul!!!tapi yang pasti lauknyer sedap2...pure kg yang masak kannnn....

then kitorang jalan2 lagi..melawat tok2 sedara yang ada...adik(Tok Esah) n kakak(Tok Nab) arwah nenek cik puteri...dua2 diornag ni sakit...biasala orang tua...tapi yang kelakar lagi, Tok Nab tu pelupa orang nye...bayang kan dalam masa 10 minit dia ulang soklan yang sama...hahahah...mula2 dia dah tanya cik puteri kat sebelah dia nie..."ni Kak Salwa ke?"..cik puteri dah ngangguk....then dia sembang2....pas tu tengok lagi muka cik puteri tup tup "ni Kak Salwa kan?"....erk....terkejut cik puteri..."iye tok"....gelak je kitorang....baru la cik puteri tau...tok nab ni pelupa....

semalam pun ada kisah jugak...kitorang samapi tanjung malim, kul 8mlm....lepas transfer barang kakak masuk umah dia...cik puteri drive la sorang balik putrajaya....masuk highway perjalanan ok...tak der masalah..semua pecut, cik puteri pun apa lagi...pecut!!!!then cik puteri exit kl..sebab busan jalan ikut damansara..sunyi sket jalan tue....then bila da lepas tol jalan duta...cik puteri da konpius nak ikut jalan mana...ada dua simpang je...satu ke pusat bandaraya satu lagi jalan kuching...cik puteri amik jalan kuching..ingatkan jalan tu menghala ke pusat pentadbiran dekat ngan jalan duta...dengan yakin nya cik puteri drive...dengan kelajuan 130/km n fikiran yang kosong....drive....tengok jugak signboard tulis "ipoh"...terus jalan lagi...then tengok jalan sebelah sana...pasar borong la....sign board pasar borong "u turn"...cik puteri terus lagi..hinggalah mata cik puteri ternampak tanjung malim "terus"...ha!!!!!!!mana aku nak pegi nie?????ini jalan patah balik nak ke tanjung malim!!!!!!patutla dah rase lain macam jalan nyer environment tue....pucat seketika...dengan minyak yang satu bar je tinggal....menggelabah sorang2...cari u turn balik la....jauh baru jumpe...itu pun kat ngan selayang dah...ceh!!!buang minyak n buang masa je..kalu tak cik puteri da target kul 9 da samapi putrajaya....tak pasal2 jadi kul 10 baru samapi rumah...penat nyer!!!!!!!!

Monday, June 22, 2009

:: the climb ::

The Climb lyrics
Songwriters: Alexander, J; Mabe, J; I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa


:: Camelia ::

Camelia maafkanlah aku
Karena ku tak bisa temani tidurmu
Camelia lupakanlah aku
Jangan pernah lagi kau temui aku

Kau wanita terhebat
Yang pernah singgah di hatiku
Kau wanita yang tegar
Aku mohon lupakan aku

Sudahlah jangan menangis lagi
Ku rasa cukup sampai di sini
Mungkin di suatu saat nanti
Kau temui cinta yang sejati

Sudah cepat lupakanlah aku
Jangan pernah ungkit masa lalu
Ku takut kekasihku pun tahu
Kau pernah menjadi simpananku

Camelia…

Kau wanita terhebat
Yang pernah singgah di hatiku



:: Makspen 09 ::

Just wanna share moment yang bagi cik puteri satu kenangan yang tak dapat dilupakan la...tak tau la lagi 2 tahun cik puteri bole join lagi ke tak MAKSPEN nie...heheheh...so, enjoys la yea ngan some pics nie......

bersama team Ketengah

bersama team Kesedar

malam perasmian MAKSPEN '09..sebelum start perbarisan

candid!!

bersama kak ima..our GA

perarakan pasukan KKLW

kat tengah padang UPM

team netball KKLW 2009

bersama juniors netball KKLW??

see u again MAKSPEN 10

Wednesday, June 17, 2009

:: Apa itu Bio Rejuv ::

Bio Rejuv adalah produk kesihatan kulit pertama di dunia yang diadun dengan kombinasi.Kolostrum dan juga kehebatan lagenda rawatan AUSTRIAN MOOR (sejenis bunga), untuk melindungi, merawat, memperbaiki, dan memperbaharui kulit secara semulajadi.

Ia sesuai untuk semua jenis kulit. Adunan colustrum berserta 700 pati herba dan tumbuhan ini memberi nilai yang sangat tinggi. Dimana kombinasi bahannya dapat bekerja bersama secara semulajadi untuk memberi kesan yang sangat harmoni dan menyeimbangkan kulit anda. Dengan Bio Rejuv anda akan dapat merasai perbezaan pada kulit sebaik selepas menggunakannya. Ia merupakan pilihan terbaik bagi lelaki dan wanita untuk kulit yang sihat dan semulajadi.
Kandungan kolustrumnya adalah lebih 41% kandungan IGG. Bunga Moor adalah sejenis herba yang tumbuh di Austrian sejak 30,000 tahun dahulu.
NOTA : Produk Bio-Rejuv ini sesuai digunakan untuk bahagian muka dan tubuh anda.

p/s: sebarang pertanyaan lanjut atau nak order bole la terus berhubung dengan cik puteri ya!!!

:: Bio-Rejuv Cleansing Bar ::


The Bio-Rejuv Cleansing Bar is a revolutionary development in the cleansing of your skin. It does more than wash your skin. It is a complete daily balancing, rejuvenating, and nourishing treatment that is rich in bio-active compounds that reach far beyond conventional cleansers, deeply purifying and clearing away toxins and residues that block the pores that gave your skin the dull look.

These bio-active compounds from the Bio-Rejuv Cleansing Bar further nourish your skin, at the same time rejuvenating, normalising and strengthening your skin.

Completely free from soap or alkaline detergents, the Bio-Rejuv Cleansing Bar maintains the delicate pH balance throughout your skin leaving it toned and stress-free.

Enjoying the benefits immediately as it leaves your skin to breathe naturally, giving you the glowing healthy looking skin you deserve that is toned and smooth to the touch.

Once you tried it, and enjoyed the Bio-Rejuv Cleansing Bar, you won’t find anything better. Believe it.

Normal Daily Use

Start by gently rinsing the skin with warm water. Then wet the Cleansing bar to generate a rich creamy lather by using either your hands, a sea sponge, or a soft bristle facial cleansing brush. Do not expect the Bio-Rejuv Cleansing Bar to produce large bubbles. Being soap-free, the lather will be fine and creamy and luxurious.

Apply the lather in a gentle circular motion ensuring an even coverage. Do not forget to cover the neck area. The natural action of the ingredients in the cleansing bar should be allowed to do its work naturally and be absorbed into the skin. Excessive, prolonged and vigorous rubbing will compromise the effectiveness of the treatment.

The treatment should be left on and allowed to do its work for a least 2 minutes before rinsing off completely with warm water. After rinsing, simply pat dry with a soft towel. We would also recommend you use the Bio-Rejuv Active Tonifying Mist to give your skin a fresh and radiant glow.

Please note:

Being a treatment, the Bio-Rejuv Cleansing Bar should be applied to skin free of make-up and other substances.

Problem Areas:-

Problem areas experiencing blocked pores, black heads, or the onset of blemishes or pimples can be further aided following the initial 2 minutes of treatment. After the two minutes has passed, simply massage the lather into the affected area, gently using the wet tips of your fingers in a circular motion for 10-20 seconds. Then rinse off with warm water.

List of Ingredients
Peat, Peat Water (Moor), Colostrum , Honey (Manuka), Bees Wax , Lactic Acid , Tocopheryl Acetate (Vitamin E) , Ascorbic Acid (Vitamin C) , Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil , Persea Gratissima (Avocado) Oil , Prnus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil , Macadamia Ternifolia Seed Oil , Castor Oil , Sodium Cocoyl Isethionate , Disodium Lauryl Sulfosuccinate , Zea Mays (Corn) , Starch , Dextrin , Cetearyl Alcohol , Cetyl Alcohol , Glycerin , Cocamidopropyl Betaine , Sodium Isostearoyl Lactylate , Titanium Dioxide (CI 77891 , Bottom of Form

:: hey ladies ::


cik puteri tujukan lagu nie pada semua ladies ya!!!so, enjoy it..heheheh

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur

Bila sakit hati wanita bisanya nangis
Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong

Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi
Hey ladies
jangan mau di bilang lemah

Kita juga bisa menipu dan menduakan

Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies
sekarang cinta pakai otak

Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu

Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk

Namun ladies tetaplah harus waspada

Semogalah kita semua akhirnya

Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin

Mulut lelaki banyak juga tak jujur

Bila sakit hati wanita bisanya nangis


lagu bole download kat cni : http:..muaturun.blogspot.com

:: apa jawapan anda ::

Ada sebuah syarikat besar yang sedang mencari pekerja. Dalam ujian bertulisnya, mereka hanya memberikan satu kes untuk dijawab:

"Anda sedang memandu motosikal di tengah malam gelap gelita dan hujan lebat di sebuah daerah yang penduduknya sedang dipindahkan semuanya kerana bencana banjir. Pemerintah setempat hanya boleh memberikan bantuan sebuah bas yang saat ini juga sedang mengangkut orang-orang ke kota terdekat. Saat itu juga Anda melewati sebuah perhentian bas di kawasan itu. Di perhentian bas itu, Anda melihat 3 orang yang merupakan orang terakhir di kawasan itu yang sedang menunggu kedatangan bas:

* seorang nenek tua yang sakit
* seorang doktor yang pernah menyelamatkan hidup Anda sebelumnya
* seseorang yang selama ini menjadi idaman hati Anda

Anda hanya boleh mengajak satu orang untuk membonceng Anda. Siapakah yang akan Anda ajak? Dan, jelaskan jawaban Anda mengapa Anda melakukan itu!"


Sebelum Anda menjawab, ada beberapa hal yang perlu Anda pertimbangkan:

- Seharusnya Anda menolong nenek tua itu dulu kerana dia sudah tua dan sakit. Jika tidak segera ditolong akan meninggal. Namun, kalau difikir-fikir, orang yang sudah tua memang sudah mendekati ajalnya. Sedangkan yang lainnya masih sangat muda dan harapan hidup ke depannya masih panjang.

- Doktor itu pernah menyelamatkan hidup Anda. Inilah saat yang tepat untuk membalas budi kepadanya. Tapi, kalau difikir, kalau sekadar membalas budi, waktu lain boleh juga kan? Namun, kita tidak pernah tahu bila kita akan mendapatkan kesempatan itu lagi.

- Mendapatkan idaman hati adalah hal yang sangat menyeronokkan. Jika kali ini Anda tidak ambil peluang, mungkin Anda tidak akan ketemu dia lagi. Dan, impian Anda akan kandas selamanya.

Jadi yang mana yang Anda pilih?


Dari sekitar 2000 orang pemohon, hanya 1 orang yang diterima bekerja di perusahaan tersebut. Orang tersebut tidak menjelaskan jawabannya, hanya menulis dengan singkat:

"Saya akan memberikan kunci motorsikal saya kepada sang doktor dan meminta dia untuk membawa nenek tua yang sedang sakit tersebut untuk ditolong segera. Sedangkan saya sendiri akan tinggal di sana dengan sang idaman hati saya untuk menunggu ada yang kembali menolong kami."

Ya, jawaban di atas adalah jawapan yang terbaik bukan? Tapi, kenapa sebahagian besar hal tersebut tidak kita fikirkan sebelumnya? Apakah kerana kita terbiasa dengan tidak mahu untuk melepaskan apa yang sudah kita dapatkan di tangan dengan susah payah? Dan, bahkan berusaha meraih sebanyak-banyaknya?

Terkadang ..., dengan rela untuk melepaskan sesuatu yang kita miliki, melepaskan kedegilan kita, mengakui segala kekurangan yang kita miliki dan melepaskan semua keinginan kita untuk sesuatu yang lebih mulia, kita akan mendapatkan sesuatu yang jauh lebih besar.

Tuesday, June 16, 2009

:: MAKSPEN ::

fuhhh..penat sket hari nie....semalam cik puteri bersama cik A n cik Z ke jusco Taman maluri..sebenarnye tengah hepi2 nyanyi otw nak hantar sorang member balik selepas training kitorg tercakap nak g ampang...last2 pegi betul2...cik Z drive kete cik A ke ampang sebab cik A emosi tak stabil..(status "whatever" ngan en abg dia kot)...kitorang g makan dulu kat satu tempat yang kata cik Z tomyam nyer best...then kitorang pun makan2 le dulu..then baru g jusco kejap..sebenarnye nak cari track suit tuk team netball kklw...sempena MAKSPEN yang bakal menjelma tak lama lagi...cari punya cari..jumpa la jugak seluar nye.....tapi sebelum tue, petang semalam jugak cik puteri ada terima satu bungkusan...balik je tempat..SURPRISE!!!!!hahahah...parcel yang dinanti2 kan....2 pasang kurung batek sutera cik puteri dah siap!!!!!sukerla cik puteri kannn...ngan semua orang cik puteri tunjuk..hahahha...escpecially sis wana....saje nak jeleskan dia....saje cik puteri mintak tailor kat kedah tu siapkan cepat sebab malam penutup makspen nanti tema nya batek...so, tak der batik yang cantik @ baru dalam almari kat umah tue....alhamdulillah.....
hari nie plak..tetiba je lepas cik puteri balik dari cuci mug kat toilet..tetiba ramai je kat tempat Pn. N....isk2 apesal tue...hahahah..masing2 tersenyum jea...apa lagi laju je cik puteri ke tempat pn L...rupenya...baju yang ditempah dah siap....erk!!!!means, kurung batek cik puteri lagi sepasang da siap la....yang ni batek terengganu plak..sepasang je la..sebab mahai...kalu sponsor ok la 2 3 pasang....huhuhu...tapi ada satu yang kureng kat baju tu...tailor luper nak buat piping@lis kat baju...kain semua cantek dah jahit..last2 pk punya pk cik puteri bagi balik la kat tailor sebab tak cantek la tak der piping...tak menyerlah..huhuhuu...

cik puteri bersama pn L tengah jalan2 lepas makan...cik puteri yang baju ijau(pemberian mak angkat kat kelantan)

then lunch time tadi cik puteri bersama2 cik Z n cik A n Pn. L ke alamanda...temankan pn L cari barang tuk baby dia..alang2 kitorang dah ke sana, terus le makan kat situ...lepas makan, kitorang masuk kedai2 sebab nak cari travel bag...survey dulu..ada yang dah bekenan di hati tapi nantila...bila kewangan mengizinkan....then balik le..tapi sebelum tu pn L nak isi minyak kete dulu..haaaa..kat petrol station ni pun ada insiden yang buat semua orang yang nmpak kitorang gelak...biasala...cik Z kalu tak buat lawak sehari tak sah...ermmm....pn L pun sama jea...nak bukak pintu tangki minyak g bukak pintu kete..apalagi, terkeluarla bontot cik Z separuh...sib baik tak sempat jatuh sebab jerit dulu..kuat giler..adoiai....kelakar la..kecoh stesen minyak tue....
belum reda gelak kitorang, tetiba cik Z dapat panggilan dari tuan sponsor jersi kitorang plak..dia dah ada kat kedai al-ikhsan , alamanda...tak reti nak pilih jersi tuk kitorang plak...then, kitorang pun pegi la ke alamanda balik..pn L drop by je kitorang kat situ..nanti balik kitorang tumpang je tuan sponsor tue...hahahah..pilih punya pilih dapat la jersi biru sorang satu..itu je yang available berdasarkan syaratnya iaitu...rm50 kebawah..n cukup saiz tuk 14 orang....dah siap membeli balik le opis.....tersenyum kitorang sambil menjeleskan player2 lain yang tak dapat sponsor la..termasuk la bos kitorang...huhuhuhu.....

Monday, June 15, 2009

:: Tag ::

kekasih saya adalah :
-selagi ada yang bernama manusia....dan menyanyangi cik puteri...insyaAllah, dia la kekasih ku..

saya sedang mendengar :
beruk sedang bercakap...(beruk?)

mungkin saya patut :
kuruskan badan...bukan mungkin lagi dah..memang patut da nie...kuikuikuikui

saya baru sudah :
guide cik A masuk parking keta nya tue....

beza rakan, kawan dan sahabat:
sama ngan kata2 cik A, hanya INGATAN yg membezakannya..Terima kasih kpd rakan,kawan dan sahabat cik puteri..;-)

saya tidak faham :
dengan diri hati saya sendiri..hati orang lain...susahnya nak memahami...

saya perlu mencari :
happiness...adakah sinar tu tuk cik puteri kelak?wait n see....

ayat terakhir di katakan kepada saya :
"patutnya cakap jaga adik lek lok"- hahahaha terbayang muka cik A becakap tadi...n ayat cik Z...kahkahakhakah

makna hidup :
hidup tak semudah yang diimpikan...

cinta itu :
bila ada yang sudi untuk menjadi teman segalanya bagi diri ini...berkongsi hati dan perasaan....

saya paling suka :
bila semua happy...

saya akan cuba :
buat yang terbaik untuk perkara yang baik2....

mengapa rakyat Malaysia suka menggunakan Lah di akhir ayat mereka :
sebab penah ada Pak Lah dalam sejarah politik Malaysia kotttt...

telefon bimbit saya :
warna merah!!!!

katil saya :
selalu warna pink or merah aje!!!

soalan bagi saya yang tidak perlu ditanya :
yang tak der jawapan laa.....

teknologi adalah :
moden...

bagaimana saya masak makanan yg saya pandai masak :
slalu masak....or berangan sedang memasak masakan yang saya pandai masak le...

semalam :
belajar sesuatu yang banyak nye cik puteri dah tau....

hari ini :
batuk + sengau..???

malam ini saya akan :
tido

esok pula saya akan :
keje la.....

saya betul-betul inginkan :
diperlukan....dan dihargai....

badminton atau futsal :
Badminton..lama tak main permainan nie

karaoke :
dalam hati jea.....

makanan jepun adalah :
salmon???

bilik yang terang atau gelap :
terang....baru tak langgar kaki katil...huhuhuhu

ayat terakhir yang nak anda cakap pada seseorang :
renung2 kan...dan selamat beramal!!!!!kahkahkahkaha

kereta :
Persona yang mempersona la....

saya nak tag :
1. kak wana lagi...heheheheh
2. sis azma...
3. mr firdee..(agak2 dia layan tak blog cik puteri nie?)hahahaha...BERHENTI BERHARAP le kannn..

:: Ikhlas ::


"Ikhlas is a silent therapy. It goes without saying. U feel it, u feel it, u dont feel it, to hell with it." from http://thesaliq.blogspot.com/2009/06/letter-for-mrsaliq-with-qaf.html...

cik puteri tertarik ngan latest post mr firdee nie...tiap2 hari cik puteri mesti jenguk blog mr firdee nie..kata2 nya yang sungguh memberansangkan minda untuk berfikir..sekali baca tak paham lagi...kena banyak kali baca baru faham..syabas mr firdee..teruskan dengan tulisan anda yea!!

hari nie...mood cik puteri tak ok sket..first maybe sebab tak sihat..demam..then, bila cik puteri sakit..banyak benda yang jadi sensitif..mungkin ada yang tak perasan sesuatu tindakan or kata2 yang buat cik puteri terasa tapi takpela...dah itu cara hidupnya...takkan nak kena berubah sebab nak jaga hati cik puteri...itu namanya hipokrit kan...so, akan jadi tak ikhlas plak nanti...takpe, cik puteri akan manage perasaan n hati cik puteri sendiri...lama2 ok la tue...saje je nie....urm....semuanya jadi malas nak buat hari nie...kepala sakit...hidung sakit...tekak sakit...hati sakit???..whatever....let it be ya!!!!

Friday, June 12, 2009

:: rindu ::

Tetiba cik puteri tingat ngan baby irdina nie...sepupu cik puteri...tatap gambar dia nie..geram rase..mcm nak terbang balik kg skang jugak...huhuhuhu...




ni gambar latest yang cik puteri dapat dari kakak..masa lepas akad nikah kat masjid..kitorang bergambar plak kat umah....

:: Wanita ::

dalam perjalanan balik semalam, cik puteri ada menghayati satu lirik lagu nie...lagu Wanita nyanyian Dato Siti Salwa oppppssss Siti Nurhaliza...khakahkahkahak...jangan marah yea....
----------
Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

(Korus II)
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Ulang Korus I)
(Ulang Korus II)

aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami

(Ulang Korus) (2x)

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Wanita… woohoo..
Ku Wanita… ooo…
Wanita…

:: Outstation ::

Kehilangan cik puteri selama 2 hari lepas adalah kerana cik puteri ada keje luar..kena pegi MID kat area Kluang johor...perjalanan cik puteri pada 10hb jam 10 pagi..cik puteri pegi ngan driver kementerian jea...malas nak drive sendiri lagipun jalan citu cik puteri tak familiar..hehehe...ok, perjalanan kitorang berjalan lancar cuma keadaan kesihatan cik puteri yang tak bape ok..rase sakit sangat tekak nie..nak batuk n selsema...tapi demi keja, ku teruskan jua..hahahaha..
cik puteri n abg driver sampai mid kluang tue kul 12 lbh..ngam ngam time lunch..jumpe ngan sorang pegawai dari KEJORA n then dia bawak kitorang g makan dulu kat satu kedai yang famous kat situ, katanya...makan nasi ngan masak asam pedas ikan..tekak cik puteri tak le terima makanan sangat hari tue..so, makan wat menjaga hati pegawai KEJORA je la..sebab dia dah belanja kitorang...lepas setel makan, terus ke mid..wat keja le..

petangnya, kul 4.30 baru satu mid setel..alhamdulillah..tak der yang menyakitkan hati la berurusan ngan pengurus mid yang nie..semua lancar walau ada banyak yang kena diperbetulkan..tak bole nak salah kan dia, sebab dia baru je masuk keja..Fail meja pun tak tau lagi....hahahah....lepas da setel,cik puteri dengar2 kat kluang tu yang famos nyer kopi kat stesyen ketapi..then abg driver pun dengan murah hati bawak cik puteri ke situ..alih2 bila dah sampai, tercengang cik puteri...semua customer yang ada tu lelaki..dahla yang bawak cik puteri pun lelaki, tak mo le cik puteri soang2 pompuan kat situ...terus cakap, taknak la abg driver...dia gelak je.."kenapa, sebab ramai lelaki ke?"hahaha...sib baik abg driver paham...then dia terus bawak ke satu lagi cawangan yang ada kat pekan kluang tue...pusing punya pusing, dapat la parking...haaa...lega cik puteri...ini baru ok...balance laki pompuan kat situ..cik puteri amik meja kat luar memandangkan kat dalam kedai da penuh..yang menarik kat kopitiam tue...rekabentuk kedai tu macam kedai2 kopi zaman koboi dulu2..pintunya, dinding kedai semua kayu...suka cik puteri tengok..
.tunggu2..then datang cik pelayan...cik puteri order air 'cham'..(kopi + teh)..n roti bakar yang intinya kaya yang dibuat secara tradisional....tak lama lepas tue, order pun samapi..tadaaa....selamat menjamu selera...!!!sebelum balik cik puteri beli serbuk kopi tu sepeket kecik n kaya satu....buat buah tangan untuk yang kat umah n kg..heheheh...

lepas makan2, kitorang mula mencari hotel untuk berehat mlm nie...cari yang murah2 je..lagipun dah lewat petang..kalu cari yang mahal2 tak berbaloi..yang penting, bersih, ada acond n tv...katil bersih..itu jea..so, kriteria tu ada pada Aneka Inn..cik puteri pun layan je la...lepak kat bilik samapi la besok pagi baru kuar...diner cik puteri roti bakar tadi tu je le..beria abg driver ajak makan...tapi takpela...cik puteri da malas nak kuar...cian dia makan sorang2..hahahah...

besok pagi, ktrg bertolak ke renggam jam 8 pagi...since pegawai KEJORA bgtau yang dia lambat sampai, kitorang melencong jap ke simpang renggam..nak bekfast..hahah..jauh skit la perjalanan sebab kena patah balik...cik puteri sarapan ngan roti canai yang tak sedap...tapi abis jugak la sebab kecik je roti tue...then kitorg terus ke mid kg paya, layang2...selesai keje kat situ..terus ke mid kg murni jaya..yang ni dekat sket tapi dah otw nak balik ke kl la...selesai sudah keje cik puteri nie..alhamdulillah..sebelum balik, pengurus bawak ktrg g umah penduduk situ yang buat produk iks.biasala, alang2 masuk kg..cari2 le apa yang bole di bawak balik..niat dihati nak cari kerepek...samapi umah mak mah tue,dia tengah buat kuih "dederam" atau setnagh orang panggil "telinga keling" tapi orang kedah panggil kuih "peneram"jea..whatever la kan..janji kuih yang sama...then ada lagi kek n tumpi...tumpi tu orang johor panggil sebab ada kacang dal..kalu kacang tanah, jadi "rempeyek"...tapi yang pasti tumpi tu memang sedap..cik puteri siap beli 3 bungkus lagi wat kunyah2 di waktu lapang....huhuhuhu..mampos cik puteri kalu mama tau...sebab masa salam ngan mama sebelum balik cini haritue mama pesan"balik sana, diet sket oiii....dah gemuk da tue"...hahahaha...cik puteri sengeh je la..apa nka jawab..."cuba habaq mai"(ayat 'sumone' slalu cakap kat cik puteri)....

ok2..back to the story....otw balik tu kitorang lalu simpang renggam...singgah lagi satu kedai2 iks di bawah KKLW..abg driver cakp orang umah dia kirim pisang salai..tu yang singgah jap...banyak nya kerepek n kuih muih dari kg kat citu....cik puteri amik satu kerepek ape ntah namanya tapi kulit popia yang digulung n digoreng then sira ngan cili...pergh..sedap tue...tapi tak tau la yang ni sedap ke tak...sebab cik puteri tak berkesempatan lagi nak merasa..ok, lepas membeli...kitorag teruskan perjalanan....ke muar plak..sebab abg driver nak belanja makan mee bandung muar...okla, alang2 dah lalu..tak slah nak menyinggah kejap..lagipun driver yang bwak..cik puteri dok sebelah aje....dari highway, kitorang exit kat muar...lalu satu kawasan namanya bukit pasir..sepanjang perjalanan memang durian aje..samapi bau tu menusuk idung cik puteri padahal tingkap tutp...then satu lagi pemandangan baru bagi cik puteri..bila samapi kat kawasan perumahan, semua rumah kat situ, antena nya tinggi melangit...heran cik puteri..tanya abng driver, dia cakap sebab kat sini semua nak chanel singapore free....oooooo..gitu plak....baru tau..maaf la cik puteri tak sempat nak amik gbr..sebab teruja tgk pemandangan pelik tue...perjalanan diteruskan...tapi tiba2 abg driver singgah kejap kat umah mak dia..rupenya abg driver ni orang muar...dia nak menjenguk mak dia yang tinggal sorang kat umah tu sejak arwah ayah dia meniggal 2 minggu yang lepas...bila samapi, mak cik sambut baik ngan cik puteri..sembang2 macm da lama kenal..tapi cik puteri nie tak reti nak peramah ngan orang...erm, asik kena "ko jangan malu2 segan2 la wawa..ngan makcik nie"...adoiai,lagi segan la cik puteri...duduk minum kejap, then tiba2 makcik offer plak buah durian..alamak, cam ne ni? nak menolak nnt kata sombong plak..tapi cik puteri tak minat pun ngan durian...tapi sib baik teringat housemate cik puteri tu hantu durian....so, tersengih2 la cik puteri ngan makcik tue.."tak yah banyak2 la makcik yea"..banyak tak banyak dua biji jugakle...erm, baunya.....makcik dah masukkan isi durian dalam tupperware..senang nak bawak..ingatkan masuk tupperware tu bau kurang skit..tapi bila masuk keta..mak aih...bole tahan la kuat...adoi...sejak tu, tingkap keta tak penah tutup la..cik puteri tak bagi abg driver tutup tingkap tue...sanggup berpanas sket demi bau..hahahah...

perjalanan diteruskan...kali ni misi asal kitorang la...cari mee bandung special tue...abg driver bawak jalan2 pekan muar dulu...so, cik puteri dapatla tengok sungai muar...jambatan kedua...then, samapi la kitorang ke kedai yang dicari2....mee bandung muar!!!sedap jugak mee bandung tue..pedas...pekat..sampai sedih cik puteri..asik sok sek sok sek je..hahahha..puas hati dapat makan..sanggup skip lunch sebab nak makan mee bandung tau!!mula2 mee sampai, cik puteri da nak terus makan, sib baik la abg driver ingatkan.."tak nak amik gbr ke?"..erk...cepat2 cik puteri amik hp..terus snap..kuikuikui...ni mee bandung muar ngn air suam...plus otak2 tu kitorang tak makan punn...lagi satu, kotak rokok tu bukan cik puteri punya ya...abg driver punya...

abg driver memahami kerenah blogger ni kan...hahhah...dia yang excited plak..kuikuikui...lepas makan, kitorang pun terus balik sebab kalu sempat nak tengok citer matahari..kan episod last...so, kitorang balik dengan keadaan yang panas n bising sebab bukak tingkap..heheheh...dengan kelajuan sehingga 140km/j...kul 7 cik puteri da samapi umah..alhamdulillah...terima kasih la pada abg driver yang sudi bawak cik puteri g buat keje n melancong..heheheheh....

Wednesday, June 10, 2009

:: Isteri dan suami ::

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri. Buat Iktibar kita
semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.


Pembaca Semua,

Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2
tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan
bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka
tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka
mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.
Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan. Saya
seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak,
Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah
melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan
suami saya berkerja biasa saja.

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang
membayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi,
putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi
kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri
ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang
menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan
saya.. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja,tetapi dia tidaklah
sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya,
memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam
apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja
sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30
tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis
tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah
sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia
menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia
mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya
saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang
dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan
rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada
rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat
cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan
cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman
wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap,
fashion yang menarik.
Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita
yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana
memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung
sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya
bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya,
bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik
menarik separti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer,
mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang
baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang
berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di
lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri,
ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk
kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga
dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin
bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk
meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit
separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan
sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam
untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan
tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan
perbuatan kita.Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari
keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman..
Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan
bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah.Bagi lelaki yg berfikir
utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan
seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna.Jadikanlah kebaikkan
seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah
keburukkan seseorg isteri itu sbg tanggungjawab utk anda
memperbaikinya. InsyaAllah. bagi wanita yang suka menggangu atau
menjalinkan hubungan dengan suami orang berubahla.usahala cari yang
bujang dulu..ingatla satu hari nanti anda mungkin akan merasakan perkara
yang sama sekiranya anda menganiaya wanita lain.janganlah jadikan cinta
sebagai alasan kerana ia boleh dipupuk dan dinyah pergi lelaki zaman
sekarang ni susah untuk berlaku adil..jadi usah terjebak!

p/s cik puteri: tepuk dada tanyalah selera.......

Tuesday, June 9, 2009

:: Kerana dia manusia biasa.. ::

Email ini dipetik drpd seorang sahabat, dan saya forwardkan utk manfaat kpd
diri saya dan semua.

Assalamualaikum. .. Semoga bermanfaat.. .... baik utk yang melamar ataupun
yg dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga......
Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang
mengemudi bahtera rumah tangga..
Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa ......
Kerana Dia Manusia Biasa ....
Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan
pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu?
Jawabannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawapan kerana Allah
hinggalah jawapan duniawi..
Tapi ada satu jawapan yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini
saya masih ingat setiap detail percakapannya. Jawapan dari salah seorang
teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib.
Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah.
Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja.
Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini
selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya. Satu hal yang
pasti,
Dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami.
Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika
dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka
Berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi
kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi.
Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya.
Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis
pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya. Sebenarnya.. . ..!!!
Saya ingin tau, kenapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah
gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan
Untuk bernikah secepat ini. Tapi sayang, saya sedang sibuk ketika itu
(benar-benar sibuk).
Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan. Beberapa
kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara.
Beberapa kali saya telefon dia untuk menanyakan perkembangan persiapan
pernikahannya. That's all......Kami tenggelam dalam kesibukan
masing-masing.
Saya menggambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya
memutuskan untuk menginap dirumahnya.
Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual
-hanya- berdua. Hiruk pikuk persiapan akad nikah besok pagi, sungguh
membelenggu
kami.. Pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal.
Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya
tanyakan. Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa
Kali Mamanya mengetok pintu, meminta kami tidur. "Aku tak boleh tidur." Dia
memandang saya dengan wajah bersahaja. Saya faham
keadaanya ketika ini.
"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."
"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu
yang samar. Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik.
Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak
perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami. Wajah keriangannya
Nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik
ketika itu. Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama
ini
Saya pendamkan.
"Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya
sambil meraih HP dibawah bantalku. Perlahan dia membuka laci meja
hiasnya. Dengan bantuan lampu LCD HP dia mengais lembaran kertas
didalamnya.
Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping envelop kepada
saya. Saya menerima HP dari tangannya. Envelop putih panjang dengan cop
surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ni. Saya melihatnya tanpa
mengerti. Eeh..., dia malah ketawa geli hati.
"Buka aja." Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya
melihat warnanya putih. Hehehehehehe. .........
"Teruknya dia ni." Saya menggeleng-gelengkan kepala sambil menahan senyum.
Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula
membacanya.Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan
sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat
itu........
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Kepada Yth ........
Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan
calon kakak buat adik-adik saya
Assalamu'alaikum Wr Wb
Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini
hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya
mohon, bacalah dulu sampai selesai.
Saya, yang bernama ............. ... menginginkan anda ............ .....
Untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia
biasa.
Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah
kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha
mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak..
Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya
akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar
Isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan.
Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa
kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi
kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa..
Cinta saya juga biasa saja.
Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan
merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa.
Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana
saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat
tenaga menjadi suami dan ayah yang baik.
Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya
memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya semakin
mantap memilih anda.
Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya
menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak
Berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi
lebih baik dari sekarang ini.
Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya.
Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah ridho
Dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin
Wassalamu'alaikum Wr Wb
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini
saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah.
Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata
yang berbunga-bunga.. Surat cinta biasa.
Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum
tertahan.
"Kenapa kamu memilih dia.......?"
"Kerana dia manusia biasa........ . " Dia menjawab mantap. "Dia sedar bahawa
dia manusia biasa.. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya.
Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa.
Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari.
Entah kenapa, justru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."
"Maksudnya?"
"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu besok masih ada.
betuI tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau
Suatu masa nanti kami jadi miskin.
"Ssttt...... ." Saya menutup mulutnya. Khuatir kalu ada yang tau kami belum
tidur. Terdiam kami memasang telinga.
Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling
berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.
"Udah tidur. Besok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama." Kami
kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi
masih terngiang terus ditelinga saya.
"Gik.....?"
"Tidur...... Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya. Saya ingin
dia tidur, agar dia kelihatan cantik besok pagi. Rasa mengantuk saya telah
hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini.
Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia
sedar dengan kemanusiannya. Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur
Segala kehidupannya.. Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh
sudah terpahat sejak ruh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang
Tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak.
Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi
sebuah 'proses usaha'. Betapa indah bila proses menuju pernikahan
mengabaikan harta, tahta dan 'nama'.
Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang
ini/itu), ditanggalkan.
Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang
utama. Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah semata. Diniatkan untuk
ibadah. Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya.
Maka semua menjadi indah.
Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap HambaNYA. Hanya Allah yang
mampu memudahkan segala urusan. Hanya Allah yang mampu menyegerakan
Sebuah pernikahan.
Kita hanya boleh memohon keridhoan Allah. MemintaNYA mengurniakan barokah
dalam sebuah pernikahan. Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan
Dan kemantapan untuk menikah. Jadi, bagaimana dengan cinta?
Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses. Proses dari ada, menjadi hadir,
lalu tumbuh, kemudian merawatnya.
Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam
pernikahan yang suci. Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa).
Cinta paling halal dan suci. Cinta dua manusia biasa, yang berusaha
menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa. Amin.
Wallahu 'alam


:: Masalah ::

Semalam cik puteri ada training netball lagi...lain skit rasa sbab da seminggu miss training..nak start balik nie...adoi stress!!!!sepanjang game yang cik puteri dapat "GS..itu..GS..ini..GS..bla..bla.."time rehat, coach cakap " hari nie saya nak marah GS"...mak aih...kenapa cik puteri sensitip sangat nie..."dalam hati nak je cakap " ok, i QUIT!!"..tapi sabar2....akhirnya, at last coach buat syarat selagi tak dapat 1 goal, tak bole balik...cepat dah nak balik nie..zass..terus masuk goal!!!!..hahahah..semua gelak ngan cik puteri..."GS ni kena cakap nak balik baru bole dapat shoot.."..ala, gimik je tue..sekali sekali kena wat gimik gak kan...hahahha..(nak menyedapkan hati)....kuikuikuikui...

balik umah, kawan2 cik puteri masa kat uum dulu datang..diorng sampai putrajaya nie kul 5ptg..tapi dek kerana latihan netball tue...tinggal jap diorang kat umah cik puteri.."kawan2..buatla macam umah sendiri yea"...hahahha...balik umah sembang tak hengat la kan...maghrib, mandi2 siap2 sebab nak antar adik cik puteri ke pudu..cari tiket nak balik kedah..cik puteri calling2 gak kawan cik puteri lagi sorang..nak cukupkan forum...baru best nak 'gebang'..hahahah...dah amik cik 'S'..kitorang pun menuju la ke puduraya....otw nak ke kl tu...sembang mcm2 gosip la kuar..sampai adik cik puteri mencelah, "ni baru 3 orang,abis separuh kolej gosip keluar"..hahaha..kitorang ni kalu berkumpul memang kecoh..that's why cik puteri happy kalu jumpa dak2 ikhlas-4 nie...harap persahabatan ni berkekalan selamanya la yea....

da sampai pudu..kire commercial break la kejap...setelkan urusan adik cik puteri nak balik dulu..duduk kat pudu jea sampai kul 11 lebih..kena biar confirm adik tu dapat seat n bas da gerak baru cik puteri senang hati nak balik umah...bas plak,biasa la..jadual 10.30 malam tapi 11 lebih baru nak samapi..tapi cik puteri lega skit la..puduraya skang ni lebih bersih...sedap mata memandang....orang pun tak ramai maybe weekdays..

dalam perjalanan balik, sambung balik citer kitorg..tapi kali ni..topic cik puteri yang jadi tajuk perbualan...macm2 soklan hangit kuar...tapi ngan diorang ni cik puteri tak kesah share citer..my life's story...sedey ke hapy ke...at least ada respon...tapi mlm tadi hari yang paling blurr bagi cik 'A'...mungkin sebab dia tengah berfikir kan 'sesuatu'...sabar ye cik 'A'...dugaan masa bertunang kot....

citer punya citer sampai putrajaya kul 12 mlm...cian cik 'A'..da lapar sangat...cik puteri decide nak bawak dia makan kat mamak je la..itu je yang ok kot kat putrajaya memalam gitu...singgah mamak, ramai rupanya manusia yang belom tido..yang kelakarnya...cik 'A' bila dapat je mee goreng mamak tue..terus makan tak ingat donia...bila dah selesai baru la back to the real world..hahahh....yang cik 'S' asik gelakkan cik 'A' jea....last2 cakap "cikgu..mcm tu la ekk"...hahahahah....

da setel makan, antar cik 'S' balik dulu..then baru la kitrg balik umah..samapi umah..tak terus tido...cik 'A' mula bukak story the morry...dari A to Z kitorang bersembang...cik puteri tak bole nak menolong tapi bole jadi pendengar...setakat yang termampu..tapi kes cik 'A' ni...common but sumthing different...apa yang bole cik puteri simpulkan..."masih belum terlambat..n hanya diri sendiri yang bole merubah segalanya asalkan hati dah tekad n bulat untuk bertindak"..kiter perlu jadi tabah dlm kes yang mcm nie...ok cik 'A'..go go gurlz!!at last kul 3 pagi kitorang tido..tapi cik puteri tak le tido...kaki sakit!!!!!!!ni semua gara2 "GS"...huhuhhu...

:: Tags ::

Hari ni cik puteri nak jawab tag yang cik puteri dapat dari blog sape ntah..main amik jea..hahahah..menarik jugak blog nie...simple..

1. Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang..jgn tipu2 ek..


2) Bagitau kenapa anda suka wallpaper anda..
Cik puteri minat sangat ngan kucing....tengokla gbr tue..rase cam kucing kiut tu tengah main cak-cak ngan cik puteri jea..ilang stress...

3) Tag 10 orang
Ramai nye....takpela, cari jugak bagi cukup 10...

1. aziyan
2.sis muni
3.sis azma
4.sis liza
5.sis wana
6-10.
saper2 yang baca blog nie la...bole?hahahah

Monday, June 8, 2009

:: Selamat Pengantin Baru ::

cik puteri nak update kenduri kawen sedara/kawan2 yang sempat cik puteri pegi cuti sekolah nie...

1. Pak teh Bob n aunty Shikin


2. Erin n suami

3. Hidayah n suami

4. Thirah n suami
cantik kawan baik cik puteri ni bila dah mekap..lain sangat..ye la..selama ni tak penah tengok dia
bersolek..baju kitorang 'tersama' plak..songket gitu..hahah..

5. yang ni adik kawan cik puteri yang kawen tapi cik puteri shaje letak gbr kitorang..geng sekolah rendah nie...