Tuesday, July 19, 2011

:: Free samples ::

Salam semua....

lama tak update neh..hurm, borink2 kat opis nie, ramai opis-mate yang takde...so datangla idea skit nak mengarang...alkisahnya tentang free sample yang saya dapat dr beberapa company...mula2 dapat keberanian nk mintak free sample ni produk2 susu ibu mengandung je...lama dah saya apply..so, minggu lepas..saje bukak peti pos...tup2 ada 2 bungkusan biru..yeaaaaaa!!! suker2...ms tu baru lepas amik hubby kat kl..hubby datang sini sebb ada keje kat kl..excited nih..lam lif dah try2 nk bukak sampul..ngeee....hubby ckp dah tak sabar la tue!! mestila...samapai kat umah tak on lampu..terus bukak sampul2 yg ada tue..keluarkan semua...hurm, agak hampa..susu dpt 2 sachet je..ingatkan 3...heheh..tapi okla dr tak de langsung kan...alkisah untuk mendapat sample free ni terdetik bila saya baca2 blog akak sorang nie...main klik2 je baca blog2..then terjumpa satu artikel dr blogger ni sharekan cara nk mintak sample free nie...so, apa lagi saya pun ikut je la kan...klik je pada semua link yang diberi..register aje..so, lepas tu alert je ngan email, bila company ni nk kan maklumat yang lebih detail..so, inilah hasil saya yang pertama...

ada sampul, sticker "family on board", pamplet, borang tuk redeem points, n book mark..

susu yang sangat sedap....saya skang minum susu ni lerrr...

then, mlm tadi tengah lepak2 tgk tv..kakak saya dtg umah..dia ternamok satu lagi parcel depan pintu...tak pasti dr bila lagi parcel tu ada depan umah..saya dah agak, mesti dari Dumex..ringan je bungkusan nyer...ingatkan dapat teddy bear cute...rupenya termometer tuk nk amik suhu badan brand osim..lupa nk amik gbr mlm td...kakak ckp okla, benda free..kalau nk beli, mau rm 20-30 jugak neh..huhu..mmg tak kan beli la kan...setakat ni tak nmpk lagi kegunaan nyer...tak tau la di masa yang akan dtang kan...

p/s: akan update kisah saya bercuti dengan family hubby di Gambang Waterpark hokkay!! sgt2 best samapai bb dlm perut pun berenang2 jugak..hepi jugak agaknya dia..sagt2 aktif...hihihi..(tunggu amik gbr dr kamera hubby)..

latest pic ms tunggu mama, adik n abah balik dr umrah..lepak makan kat mcd dulu..muka ku yang agak kembang n serabai sket..huhu


Thursday, July 7, 2011

:: Kaki Bengkak ::

Salam, urm..dah terkena kat diri sendiri baru nk cari info kan...smlm kaki saya bengkak sgt2..dah macam perut katak kembung..kelakar..tapi dalam hati, pk jugak..kenapa nih..awal sgt nk bengkak..diam je dulu...sbnrnya, dah lama rasa mcm bengkak..sengal2 rasa..tapi selagi tak menjejaskan apa2..berjalan je selagi bole...tuntutan tugas..kena ke sana ke sini..cuma atlast mlm td ja kaki ni membengkak teruk sgt..hari ni, terus cari info n ty kengkawan yg berpengalaman...letak kat status fb pun, so far komen2 nyer semua ok..so, ilangla kerisauan ni sket..hr nie plak kena attent mesyuarat yang mak aih...from 9am- 2pm!!!bengkak balik le kaki cheq!!..ditambah lagi ngan rasa sengal2 kat sendi...huhuhu...tawakal je la...harap2 tak da apa2 la..urm, alang2 saya dah dpt tips, meh sini nk sharing ngan uols skit...taken from here..

Tips berikut boleh membantu mengurangkan masalah bengkak di kaki sewaktu mengandung :

1. Elakkan dari berdiri terlalu lama

2. Letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil atau kalau anda jumpa buku yellow pages lama yang tebal-tebal tu, susun bawah meja untuk dijadikan pengalas kaki… he..he..he…

3. Sewaktu tidur pula, alaskan kaki dengan bantal agar kedudukannya lebih tinggi dari badan anda.

4. Rehatkan diri seketika. Jika anda dah lama duduk, seeloknya bangun dan jalan-jalan sekejap untuk membantu darah mengalir dengan baik ke bahagian kaki. Orang yang tak pregnant pun boleh kebas kaki kalau duduk lama-lama. Apatah lagi kalau yang sedang hamil, lagilah senang nak kena serangan kejang kaki

5. Minum banyak air. Ya… jangan terkejut. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki

6. Elakkan dari memakai stokin yang getahnya mencengkam dengan kuat.

7. Wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar

8. Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food