Monday, August 30, 2010

:: 7 bulan ::

Hari ni sedang leka cik puteri membaca blog..tengaok jugak blog sendiri...hurm...scroll down bawah...erkkkk...hari ni genap 7bulan usia pertunangan cik puteri..meaning that hari yang dinanti tak lama je lagi..huhuhu..apa yang cik puteri dah buat????hurm, kalau nak dikira dalm percent rasenya progress cik puteri hanyalah 20%...amat sikitkan..tak tahula apa yang cik puteri pikir...nak kate tak bersedia...dah 7bulan bertunang nie...takkan tak sedia lagi???..urm, sebb ape yea..takpela, biarla menjadi rahsia cik puteri seorang...nak dicerita disini, takut2 ada yang terguris hati..tapi en tunang sentiasa ada je bila2 cik puteri nak bertanya pendapat..we try not too serius..bukan ape, nnt banyak gaduh dari berbincang...tapi setiap apa yang dibincang tu akan cuba direalisasikan la...ada kawan2 cik puteri yang bertanya persediaan cik puteri..tapi sejujurnya apa yang dah dibuat..itu je la yang diberitahu...urm, penat2...nak memikirkan persediaan nie..

kiter tukar topic la plak....cik puteri just nak bercerita disini..kot2 dari apa yang cik puteri tulis kat sini, ada yang diluar sana tahu apa ubatnya..minggu lepas, bila cik puteri bangun dari tido, tetiba tangan kanan cik puteri skit sgt..dr sendri hingga la ke bahu..tak bole gerak..saraf or urat yang sakit, cik puteri pun tak pasti...macm nak nanges je..sakitnya tuhan yang tahu...sorang2 bangun...pusing sana pusing sini...still sakit...mengurut sendiri hingga la ke jam 8..nak ke pej di putrajaya..ada keje..gagahkan jugak ke sana sebb dah berjanji ngan banyak pihak..buat keje..then balik opis pun tak ilang lagi sakit..drive pun ngan tangan kiri je...masa tu dtg la insaf kejap...pk camne la insan lain yang patah satu tangan...susahnya nk wat keje...huhuhu

kat opis, cik puteri tak banyak gerak...klik mouse pun guna tangan kiri..tak selesa jadinya..huuhu..telefon mama cik puteri...terus jadi nak nanges...tapi sebb da kat opis kan..tahan je la...duduk kejap till lunch hour, tak tahan sgt rase..cik puteri mintak izin bak balik...duduk lam acond lagi seksa rasenya...tepat jam 1 cik puteri balik umah..samapi umah, rehat je tangan tu sampi la petang..jam 5 tu, mujurla sakit nya da kurang..bole la masak simple2 buat berbuka..setakat cik puteri sorang je kan...masak lebey kurag je le...

smlm (ahad), tangan cik puteri sakit lagi...tapi smlm adik cik puteri ada...mintak tolong dia urutkan..n cik puteri amik panadol 2 biji....kurang sket..tapi hingga ke hari ni sakit tu ada lagi...bezanya tangan still bole buat keje..cuma terasa urat sakit...bekas mengurut tu,langsung tak le sentuh...huwaaaaa..SAKIT..dugaan ape la dibulan posa nie....



Tuesday, August 17, 2010

:: Banjir oh banjjir...dtg Lagi..::

Banjir oh banjir..kau dtg lagi...huhuhu...selepas 7 tahun...banjir menyerang lagi rumah cik puteri..tapi kali ni serangan nyer walaupun agak cepat..tatapi agak menakutkan...huhuhuhu...mulanya pada hr kejadian (sabtu 16hb) cik puteri sekeluarga tido di rumah arwah tokwan n kitrg sahur kat sana..malam tu lagi hujan tak henti2...time sahur tu, dok tengok je jiran umah aka kakak pada arwah nenek cik puteri dinaiki air..bagi kitrag biasa dah nengok umah tok Mayah tue masuk air....then lepas sahur, kitrg semua balik umah cik puteri...lepas semayang subuh, memasing sambung tido...bukan ape, penat kan smlm balik dr putrajaya....so, nk la berehat...tetiba jam 10pg..adik cik puteri kejut kitrg semua..katanya mama cik putri telefon, umah arwah tok wan cik puteri plak masuk air...huhuhu...bergegas le kitrg tolong apa yg patut..kat sana dah ramai yang membantu...tapi kebanyakan almari kat umah tok wan tu tak sempat nk diselamatkan la...n tikar getah...sib baik tak de karpet...kalau idak,huhuhu..nanges la...

tengah seronok menengok banjir lepas semua barang dah diangkat ke tingkat atas, adik cik puteri plak tepon dr umah...air dah naik ke longkang..adik cik puteri tak ikut skali tadi sbb umah tak de orang...kebetulan abah tengah mengupah sorang plumber ni betulkn paip kat umah cik puteri..mama cik puteri, dengan uniform biru nye, dok ngangkkut barang tadi, terus balik umah ngan cousin cik puteri nek motor..sebb takut jalan dah tak le lalu....then cik puteri ngan kakak follow...sampai je tepi jalan, park kete...menyusur je tepi bangunan dental yang telah dibangunkan tue...adoiiii mencabar gak le..silap langkag bole tergolek kitrg tue....yang geram nye, dak bangla lam kaw dental tue..dok ckp kitrg.."pindah la kakak"...dlm hati geram je aku..ngan muke kerang busuk nyer dok gelak plak tgk umah kitrg tue...

bila sampai umah, inilah rupenya...sambil menunggu air tu naik...cik puteri amik langkah selamatkan apa barang yang boleh diselamatkan dalam bilik cik puteri..n barang kat dapor tue...dlm hati risau jugak...katil n tilam lam bilik tue..baru lagi..nk pakai lame tue...kalau kena banjir..uwaaaaaaaa......

at last, mujurla air just naik sekitar luar umah je...cuma bekalang umah je samapi ke bilik air...alhamdulillah..syukur....

cousin cik puteri, irfan tengah survey paras air..
tepi rumah
pintu pagar nk masuk umah...
aksi lepak sambil menengok paras air...macam ada sungai depan umah...
halaman rumah n porch...
abah n others tengah berjalan2 dlm air
see...tu la bangunan dental yg masih dlm pembinaan

huhuhu...
mangsa banjir yang ceria???


dr dapor umah
eh, itik mana tue???hikhikhik
itik jiran terlepas bebas...
selepas air surut....

sum pics banjir kat umah arwah tok wan cik puteri....
tikar getah dimana2...huhuhu
dah macam berumah di dalam laut...

Monday, August 9, 2010

:: CongRaTulatiOns !! ::



smlm tengah seronok2 cik puteri n kakak n abg bersopink barang nk dimasak di Tanjung Malim, tetiba adik cik puteri kol...mula2 pickup ja, cik puteri dengar ada satu suara membebel2 kat phone...tapi muka kakak cik puteri yg menjawab kol tue, rilek ajer..suspen gak neh nk tau saper la yg dok bebel tue....rupenye, adik cik puteri....hikhikhik...dia kecoh sebb tepon akak2 nyer sorang pun tak berjawab..last2 kol abg ipar baru dpt...dia tengah excited nk bgtau dia menang hadiah lam competition..nama competition tu Alpha Zoo Challenge...wahhhh!!!!..hepi nye dia..kakak2 ni pun tumpang bangga la kan...katanya lam competition tu ada seratus lebih peserta...yang dtg tu semuanya bawak camera masg2 canggeh manggeh laaa....adik nie, biasa2 je...camera pun tak complete sgt...tapi alhamdulillah, rezeki dia...dpt tempat pertama tue!!!!!CONGRATULATIONS la cik puteri ucapkan..rugi plak rase tak ikut dia smlm...hr tue, ada jugak offer kan diri nk ikut, tapi dia tak bagi...huhuhu..tu yang cik puteri tak ikut..n tido Tanjung Malim je...lepak ngan kakak cik puteri..dok umah soang2 pun tak de apa nk buat...kawan2 semua da kawen belake..so, tinggalla ku keseorangan..huhuhuhu

tapi takpela, n niat cik puteri...sebagai nk merai kan kemenangan adik cik puteri tue...cik puteri nk bagi dia lagi satu hadiah la...n kemenangan dia smlm pun dah dpt hadiah dr sony...harap2..dengan hadiah yg dia dpt tue, lagi memberikan smgt dia nk menambahkan pengalaman dlm hal2 photography nie....lagi2 kalau dia nk wat bisnes photography, laggggiiiiiiiiii cik puteri sokong..huhuhu..tapi belajar pun kena la maintain pointer tu ye dik!!!!

Wednesday, August 4, 2010

:: Kehilangan yang dirasai ::



salam semua,

cik puteri just nk share a few pic, arwah tok wan cik puteri yang amat cik puteri sayang..satu2 nya tokwan yang ada selepas arwah tokwan sebelah abah cik puteri meninggalkan kami...Tok wan Aziz nie, ayahanda mama cik puteri..pergi meninggalkan kami tanggal 2 Ogos 2010 jam 5.10pg...lagi beberapa hari je lagi nk menyambut ramadhan tahun nie..mesti ramadhan kali ni tak best..sebb tokwan tak da nk masak lauk sedap kat kitrg cucu2 nya bila balik kg...n yang paling terasa, mama cik puteri la...mama cik puteri , dulu,lepas balik keja terus ke umah tokwan...sampi umah tok wan....tok wan ada menunggu kat pangkin depan umah..dengan air kopi panas..minum sama2...sembang sama2...huhuhu...lepas nie??sapa lagi nk sembang ngan mama???mungkin mengharap kasih anak sedara je la kot...irdina n hajar penghibur hati kami...

satu yang kitrg tunggu, irdina mesti akan tanya soklan, "mak, bila wan nk alik umah adik??"...tak sanggup rasenya nk dengar soklan tue...ms mayat arwah ada lagi kat umah, irdina dah ty adik cik puteri, "bila wan adik nk *angun (bangun) ?" sebak adik cik puteri...sekarang mungkin dia tak paham apa itu mati...semlm n hr nie, ramai lagi kat umah tue...lepas nie, bila tak da orng kat umah tue...dia mesti dah mula mencari tok wan...

buat sepupu cik puteri, yoe, sabar banyak2 yea...tok n tok wan tak de, kitrg ada...mama, n yang len still sayang yoe..jangan rasa bila diorg tak da...yo dah tak da sapa...kami semua sayang kamu lagi...ingat,ada apa prob..roger kami ek!!

p/s: nothing much cik puteri bole taip...banyak actually nk diluahkan..tapi perasaan skang nie...sedih sgt2...takut banjir plak opis nie..huhuhu...