Tuesday, December 28, 2010

::Balik Kg -v2::

25hb Dec

hari ni cik puteri n mama n kakak n abg ipar nk ke perlis..kenduri kawen 2 orang kawan cik puteri...so, kul 10pagi kitrg bertolak...kul 1 smapi ke rumah kawan cik puteri, Pn. Yati. rumah nyer dekat la jugak ngan rumah tok cik puteri kat jitra tue...tapi kawasan rumahnya dekat kodiang...so, takla sesat...ms cik puteri samapi, kawan kitrg cik intan dah samapi...siap jadi pengapit lagi..heheh..takpe intan, amik berkat yea...cantek cik puteri tgk kawan cik puteri..mekap nyer cantek..baju plak kaler merah cream..lagi la cantek kan...layan pic je la yea..
then, lepas makan, salam peluk cium pengantin...cik puteri mintak diri nk ke mata ayer, perlis plak...dekat jugak ekceli...n kitrg tak sesat sbb map nyer sgtla, membantu...ms cik puteri samapi, pengantin tengah makan...kawan cik puteri ni, kitrg bertentang mata semula selepas 10 tahun..huhuhu...hepi sgt..Tahniah ye puan Normi...cik puteri n family tak makan nasi, just amik bubur pulut itam..sedappp sgt...tapi cik puteri tak makan banyak la...dah kenyang..hihihihi
lepas tu, kitrg bertolak balik...dalam perjalanan mama nk ke kg. baharu...lalu tepi pantai..nk cari belacan katanya...kaw tu bnyk la kedai2 menjual laksa, abc, cendol yg sedap2..maklumla tepi laut..cik puteri tak lepaskan peluang la..makan laksa...bukan senang nk dpt laksa utara yg sedap kannnn....sambil kitrg makan+lepak+menghirup udara tepi pantai tue....tgkla ada beberapa penduduk tempatan dok mancing ikan...diorg pancing ikan air tawar kat sungai tepi warung tu...senang ja dpt...mungkin banyak ikan2 kat situ...geram je mama cik puteri tgk..nk beli, tapi diorg tak jual...nk wat pekasam katenya...
lepas makan, baru la kitrg ke kedai belacan...mama turun beli sornag je la...cik puteri tak da la nak ikut skali kannn...tak pandai pilih punnnn...mucuk ah..khekehkehkehk....lepas tu, singgah lagi...tempat org jual ikan, udang, sotong fresh...mama cik puteri beli udang besar xxl..murah je..sekilo bole dpt rm32 je...lepas beli, baru kitrg balik....dlm perjalanan tue, dok bincang ngan mama..nak singgah umah mak angkat cik puteri kat Pida3, jitra....sekali ujan lebat le plak...tak jadi la...umah mak angkat tu, kalau ujan susah skit..jalan tak berturap, lagi plak kalau selisih keta..susah nk jalan...sempit....takpela, mama cik puteri kate nk singgah lepas ni kalau berkesempatan...

pastu kitrg smpi pekan, kul 730mlm...akak cik puteri plak gatai nk singgah BAyu Inn..katenya ada agen hotel col dia, tuk dtg amik voucher free penginapan di hotel...cik puteri dah agak, ni semua taktik promotions...kunun nk dpt voucher, tapi syaratnya berbagai2...dia pun tau, strategi agen ni mcm mana...tapi ntah kenapa la, mcm org kena pukau...asik kata nk pegi jugak...takpela, kitrg ikut je la...dah sampi kat registration tue,cik puteri dah tak suka ngan layanan dirg...dengan ramai orang kat situ, semua diorg nk layan..nama kakak n mama cik puteri plak takde lam list...bila nk balik, diorg tahan...suh tunggu....sabaq2 katanya..huhuhu...rupenya, nk dpt kan voucher tu, kena dengar dulu diorg nyer presentation..huh, mama dah wat alasan mcm2 dah nk balik...mau tak balik, udang lam keta, sape nk makan kalau busuk???ha, jawab2...lepas bab mama, tapi alih2 cik puteri plak yang tak pasal2 kena ganti dia..huhuhu..banyak kali plak si agen2 tu ty...cikputeri ni cukup syarat ke??means, dah lepas 25tahun n dah bekerja...erk, muka cam dak sekolah ke????huhu..under estimate btoi a diorg nie...so, cik puteri dah mula buat muka tak suka, layan tak layan je la ngan diorg nie..kelam kabut semacam...isi form pun, cik puteri isi separuh je..len kakak yang tolg isikan..tak de mood...then tengah2 menunggu, ada la sorang pakcik nie...kecoh sket...bercakp hal kad kredit...dengan lantang nya dia ckp" saya tak da kat kredit nie..tak suka berhutang...saya beli kereta 3 bijik, CASH!!!!!!!" semua org kat situ..mcm dah pay anttention la kat dia...cik puteri tgk, pakai baju biasa je..mcm org masuk kebun..wife pun mcm malu2 ja nk keluarkan ic..(pendatang ke???maklumla, tempat cik puteri tu dekat ngan Thai...so, banyak dah org kita yang kawen ngan org sana)...ngehnegheneghengeh....pastu pakcik tu sambung lagi..." saya beli perdana v6, BMW..tapi saya tak mau, payah (dengan nada slow sket)..iyela, ckp jela ko tu tak mampu nk tanggung maintenance kannn....pastu dia sambung lagi..."lagi dua...viva ngan kancil" hah, puas hati cik puteri dengaq...mujurla, pakcik tu dok jauh sket ngan cik puteri..kalau dekat, mau tersepak kerusi dia...huh..wat suspen je..ingtakan cash tu, ngan keta mahai2....huhuhu..alih2 keta mesia tue jugak...mmg la bole cash...tapi hutang ngan bank kannnn....banyak duit pun lapaq jugak benda free..hahah..(itu kata kakak cik puteri la kann)

tak lama lepas tue, cik puteri pun dipanggil la untuk dengaq apa yang diorg nk kelentong...cik puteri masuk dengan sehelai sepinggang..hand bag lam keta..so, mmg tak de apa2 ngan cik puteri..dah masuk, hurm, agen..mamat muda..dlm hati ckp, ok...aku bole handle mamat nie...ngehnegheegh...muka, stay in character...serius...cik puteri dibawka ke satu meja kosng..rupenya dalm tu rami nya la org...semua tgh berbincang la kot..tatau la dah bape yang terpedaya...kalalu dipikrkan logik, mana ada org kg yang slalu ke hotel..nk2 plak voucher yg diorg nk bagi tu, ada beberapa syarat..1.hanya boleh diguakan oleh nama yang register ngan diorg..(yg isi lam form tadi)..2. valid digunakan pada hari bekerja SHJ!!..3. di hotel2 terpilih shj. 4. voucher valid within 3 months only..hurm, itu yg diberitahu ms kitrg kat kaunter tadi..itu pun sebb kakak cik puteri dah ty dia siang2...ok, beralih pd kisah cik puteri nie, bila mamat tu, suh cik puteri duduk n tunggu dia...huh, menunggu lagi...mmg wasting my time!!!tetiba manager nyer dtg..ty cik puteri, tak nk masuk lam blk satu lagi...ada acond..dengan lantang nyer cik puteri jawab, "mana saya tahu, saya dibawak ke sini!"ambik kau..muka manager tu dah lain...hahahah..terus ajak ke bilik acond..duduk je..mamat tu stat...mukadimah je" sblm saya bagi voucher, akak kena dengar presentation saya 45minit". "hah!!, 45minit???!!" tak bole pendek lagi ke???dah malam nie, saya tak samapi rumah lagi,...dah la saya kuar awal pagi, skang ni tak sampi umah lagi..tambah plak ngan awak nye ni 45min..pastu kakak sya lagi tak dipanggil...kul bapa saya nk sampai umah???" amik kau..soklan bertubi2..haahhahaha...tercengang mamat tue...terus panggil manager nyer lagi..huh, bosan....manager dtg...terus la cik puteri ckp" bole tak cakp as fast as u can...kira bole consider lagi la cik puteri nie....manager tu ty cik puteri...u aspect bape minit? "20 mins"...ok, why not u tambah lagi 10mins..."kakak sy knp tak dipanggil2 lagi??" mana kakak u?.."kat luar la, apa salah nya panggil dia masuk dengar skali, tak salah kan??"boleh, tapi voucher jd satu la..."hah, mana bole, dah isi form dua..dualah!!"..ok, bole la...dia suh mamat tu p panggil...rupenya kakak cik puteri dah dgr..diorg ckp tetap nk jadikan satu voucher..apa lagi, ngamuk la kakak cik puteri kannn...dia terus blah kuar dr otel...budak2 agen tu semua larikkk..khakahkahakhak...takut seh, kalau Siti munirah mengamuk...bila mamat tu dtg, dia ckp kakak cik puteri tak nka join...aik, heran2...cik puteri pelik...pastu manager tu suh cik puteri kuar panggey kakak...bila kuar, cari dia..baru tau hal sebenar..apa lagi, peluang depan mata....chow chin chow..biar la diorg menunggu kitrg kat dlm tue...hahahahahhahahahahahah.....

::Balik Kg::

23hb-24hb Dec 2010

huh!!..macam-macam berlaku masa cik puteri balik kg baru2 nie..sangat2 buat cik puteri tak akan lupakan kisah apa yang berlaku...meh cik puteri wat kronologi citer sini ek...pada 23hb yang lepas, cik puteri balik kg..petang la baru cik puteri bertolak balik...selepas beberapa trip mengangkut barang ke kereta sorang...fuhhh..penat nyer!!!dah la berat...tapi ngan sapa cik puteri nk harapkan kalau tak buat sendiri kannn...takpela, itu pun kira exercise jugak...berpeluh2 la cik puteri...then mandi dulu..solat..tukar baju...pastu baru drive sorang2 ke tg. malim....sampai sana, ke pekan dulu...akak n abg ipar tunggu sana..sbb nak g amik baju yang cik puteri tempah 2 bulan yang lepas rasenya...dah setel amik baju, aunty tu suruh try dulu..cik puteri tgk baju tu..mcm besar kit..tapi, sebb ada sesuatu yg cik puteri n kakak nak ngelak, tak jadi nk fitting baju kat situ...takpela, balik...pakai..kalau tak ok, buat2 ok je la...hahahahahah....

then balik umah kakak..sementara diorang siap2...cik puteri solat dulu...pastu dah siap semua, bertolak...tetiba lapar le plak...niat dihati nk belanja la diorang...besday gurl kannn...kitrg singgah makan kat kedai biasa je la...order menu ala thai...murah la bagi cik puteri, order..ikan siakap 3rasa, kailan ikan masin, ayam paprik, telur dadar, nasi n air...total nyer 40++ je...murah2...

perjalanan diteruskan...dalam perjalanan tu mama cik puteri ada la 2 3 kali tepon ty kat mana...mcm dah tak sabar je kan...nk anak nyer balik..heheheh..iyela, last cik puteri balik rasenya raya haji ritue...lebih kurang sebulan la....dalam 2 3 kali tepon tu, ada la sekali mama kata budak tecik tu nk cakap...rupenya, dia cakap " kakwa, adik nak *hikak(cekak).."amboih..dak tecik ni, tiap kali tau je cik puteri nk balik...mesti list order...huhuhu...sabor je la...cik puteri pun cakap je la...'yela, nnt besok kita p beli naaa...besok pagi adik bangun awai , mandi..kakwa p amik adik tau'...hahahah..saje nk kenakan dia..suh dia mandi awai...hikhikhik...budak2 kan berpegang pada janji....

kitrg samapi rumah lebih kurang jam 12tgh malam...samapi rumah, angkut plak barang kuar dr kereta...mama cakp, kalau tgk barang tu, mcm balik ngan lori..hahahahah..all out la bawak balik kali nie...lepas nie, harap2 sekali je la lagi balik....tu pun balik bercuti panjang la kot..hahahahah...
dah setel semua, rehat n sembang jap kat meja makan dapor, then masing2 masuk bilik la tido....penatttt....

besoknya, cik puteri dikejutkan awal lagi...sebb dah buat appoinment ngan Paqda...caterer tuk kenduri cik puteri nanti...dia dtg ni, nak finalize kaler scarlet khemah, ruang khemah, tempat nk letak lauk..n etc...cik puteri dah stanby ngan pic2 tuk meja makan pengantin nnt...sblm tu, cik puteri n mama n kakak ke pengkalan hulu...nk ke bakeri..tempah kek tuk kenduri nnt...lepas balik umah, baru paqda sampai...berbincang itu ini ngan paqda, beres...harap2 dia daoat bagi service yang tip top la nnt...

then terinagt plak, smlm cik puteri dah berjanji ngan seorang kawan lama aka best fren cik puteri yang dok kat kg nie...cik puteri janji ngan dia nk ke rumah dia..bagi kad..sambil ltu..nk jugak tgk anak dia...cik puteri bawak skali ngan dak tecik..hahah..tak belikan dia lagi..tu yang mau ikut tu..dia ingat nk g beli *hikak la tue..khekehkehek...anak kawan cik puteri dah besar dah.. Amal namanya...last cik puteri jumpa kawan baik cik puteri nie, masa dia kawen..huhuh..now anak dia dah 9 bulan dah..comel sgt anak nyer..tgk album kawen...so, kenal la muka husband dia..kawen ritue, cik puteri tak tgk dia sanding..lepas ke rumah Pn. Syathirah nie, nk plak ke rumah kawan yg sorang lagi...cik puteri tepon tak pick up..sms tak reply..takpela, redah je la..sementara nk ke rumah dia tue, cik puteri singgah jap umah kawan baik cik puteri sorang lagi....Pn. Samirah..lame sgt tak jumpa dia..last kitrg sek men dulu ja...now ntah bape dah anak dia..lost contact...singgah umah nyer pun tak de orang...cik puteri tinggal je kad kat pintu...kalau tak kerana hujan ke angin..sampai la kad tue...huhuuhu..then nak ke rumah cik hasmiza...tak kesampaian...cik puteri dah tak ingat langsung jalan nk kerumah dia...sebb jalan kat area situ dah berubah...dah buat highway..mana la cik puteri nk cam lagi kann...so, patah balik je la..dekat nk samapi umah, baru la kawan cik puteri reply sms...tengah memasak katanya..takpela, kalau cik puteri pegi pun..menggangu masa memasak dia...heheheh...next time la kak ek..kitrg panggil dia ngan gelaran *kak...

balik rumah, makcik2 cik puteri dah penuh kat dapor..tengah masak tuk lunch....mama, kalau menantu yg sorang balik...mesti buat sup tulang...urm, menantu baru???hekehkehke...just wait n see la...mama mesti dpt tangkap py, apa menantu punyer feveret...tak perlu ty...dr pemerhatian dia je..dpt tau apa menantu suka makan...lepas lunch...cik puteri kuar pekan...niat nyer nk g salon...sekali tutup daaa....huhuu..so, singgah je la mana2 kedai yang bukak...jalan sana jalan sini...ada la sikit barang2 dapor tuk umah kat putrajaya..hehehe..n cik puteri jumpa mug besar corak polka dot warna merah putih..pergh, sgt la menarik2 untuk cik puteri beli kannn....amik satu warna putih dot merah n satu lagi merah dot putih..heheheh...apa nak buat ngan mug tu nnt belakang cerita..yang penting beli dulu..hahahah..sgt la murah ek, satu mug besar tu rm2.50 jee..kalau kat jusco mau rm5.00 tue...jimat kan??hehehe...then cik puteri ke pasaraya kecik la kat pekan tue....singgah nk beli hadiah tuk kawan cik puteri kawen besoknya...jumpa la hadiahnyer....sementara menunggu dak staf tue wrap cik puteri nyer hadiah tue, sembang la ngan budak casher tue..katenya" akak ni orang sini ka, tak penah nmpk pun??"hahahah...tu soklan standard...ramai yg ty cik puteri...mmg la jarang..sejak keja, jarang balik lama....kalau balik pun dok umah ja...pastu, sblm ni cik puteri sek kat baling tu, smpi form 3 je...so, mana la nk nmpk sgt kann....dah siap wrap, cik puteri balik umah...ujan selebat2 nya...huhuhu..sedap tido...zzzzz....
then petang nyer, nk la tunaikan janji ngan dak tecik tu..so, ajak kakak n abg ipar..ktrg ke billion...seronok la budak2 nie...nk g membeli *hikak nyer tue...dlm keta, kakak cik puteri dah buat perjanjian ngan budak2 nie..."nanti beli *hikak ja tau!!, tak mau beli benda len..kalau beli benda len, tak beli *hikak..." diam je budak2 nie..diorg paham sebenarnya...so, smapi ja kat billion..dah tergedik2 dah dak tecit ni..nk *hikak je....tak pandang dah benda len...pastu cari plak department barang2 gitu tak jumpa..ty org, pastu jumpa la...amik sama design..tapi lain kaler la...dah dapat, senyap je la budak2 tue...letak lam trolley, tgk ja..tak mintak...si irdina tu siap dok ckp ngan diri sendiri lagi " tak beli tu tak mo bali beli tu...dah beli *hikak...tak bole beli tu"...khakahkahakak...senyum ja cik puteri ngan kakak..berjaya jugak kitrg nyer perjanjian..mmg cik puteri siap test lagi, lalu kat bahagn coklat....dak2 tu tak mintak punn!!!!!wahhhhh....bijak2...dah siap membeli, kitrg balik la...dah nk maghrib dah kan....

Thursday, December 23, 2010

::"Hepi besday!!"::

tu chipmunks tengah nyanyi lagu hepi besday kat cik puteri...hehehe....cute2!!

Hepi besday to me...hikhikhik..cik puteri saje nk postkan semua wish2 yang dpt cik puteri capturedkan kat sini,...actually ada lagi yang wish...through sms, mms, lisan..anyway, cik puteri sgt2 hepi harinie...rase mcm semua org sayang cik puteri tau!!!hikhikhik...thanks pada semua..juta2 x terima kasih...urm,..tatau nk ungkapkan mcm mana lagi dah...and i'm still waiting..
n cik puteri heart yg kat bawah nie..walaupun keje nmpk mudah senang(copy paste dr youtube)..tapi lain dr lain sket la..lagunyer...syahdu..hikhikhik


maafla pada yang wish tapi tak diwar2kan kat sini...cik puteri hargai ingatan korang semua...
agak2 bole dpt ke kek mcm nie...

:: Aku Terima Nikahnya ::

Jeng..jeng..jeng...huhu..suspen je tajuknye kannn...cik puteri lom kawen lagi laa...ni cik puteri nak citer aka share ckit la apa yang cik puteri dpat dari pembacaan cik puteri dari buku yang bertajuk Aku Terima Nikahnya....urm, bagi mengisi masa lapang cik puteri...lame dah buku ni ada ngan cik puteri..ekceli pinjam je pun..dr kawan pada adik cik puteri..sbb nya, cik puteri terjumpa lam bilik adik..apa lagi..baca je la...ok, ni beberapa potongan ayat dari buku yg bagi cik puteri..sangat2 terkesan dihati...sharing is caring!!!tapi..kalau tak puas...nak tau apa isi penuh buku tersebut, dapatkan si pasaran yea!!!

· * “ Dalam soal berumah tangga, janganlah terlalu memilih dan hanya mencari yang paling sempurna. Jika kita mahu yang sempurna, maka nanti apabila kit amembuat pilihan keputusan untuk menerima seseorang, kita menganggap sebagai seorang yang sempurna”.

· * Terimalah seseorang seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai

* Seorang isteri yang menghalang suaminya keluar berjuang (bekerja), akan sentiasa memiliki suami yang sentiasa mahu keluar. Seorang isteri yang menggalakkan suaminya keluar berjuang, akan sentiasa menerima kepulangan suami yang sentiasa berusaha untuk pulang.

* “ Perginya suami atas dorongan isteri, ialah pemergian yang dibayangi bayangan”.

* “ Jangan bergaduh dengan orang yang bodoh, nanti kamu yang bodoh. Orang yang bodoh itu dinding batu, kamu baling dengan bola ping pong, dia berpatah balik kena diri kamu. Lawan orang bodoh , bodoh! Lawan orang gila, gila!”

* “Ya Allah, ampunilah ibu bapa kami, rahmatilah mereka, maafkan mereka, dan uzurkan kekurangan – kekurangan mereka. Tempatkan mereka di dunia rahmat-Mu, dan Akhirat redha-Mu, Amin..”

* Anak-anak jiwanya tidak sebesar ayah dan bonda. Kasihnya kadang-kadang tidak sampai ke makam ayah dan bonda. Namun seorang ibu dan ayah mampu menahan pedih dan perit membesarkan anak-anaknya. Bukan setahun dua, malah majority nyawa dan usia. Mereka mampu membelai, mereka mudah memaafkan kita, kerana mereka kasih dan cinta, dengan CINTA TANPA SYARAT.

· * Allah sebagai tuhan yang bersifat al-Wahhab bermaksud ‘ Yang maha memberi ’. namun member dengan sifat al-Wahhab itu, terkandung di dalamnya 5 sifat:

1. Memberi tanpa meminta apa-apa balasan. Allah, tuhan yang al-Wahhab itu Maha Kaya, tak perlu kepada makhluk. Kerana itulah Allah swt member dengan sifat-sifat Nya yang al-wahhab tanpa mengurangkan langsung perbendaharaanNya. Percikan sifat al-Wahhab itu Allah limpahkan kepada jiwa ibu bapa kita agar mereka kaya dengan kasih dan saying. Saying kepada seorang anak tidak berbeza dengan sayang nya kepada 9 anak yang menyusul kemudian. Anak derhaka, menconteng arang ke muka, mereka masih terus memberi kasih saying, kerana mereka beroleh kasih saying Rahmat Allah yang al-Wahhab.

2. Member secara berulang-ulang. Al-wahhab terus member berulang kali, tidak jemu memberi dan tidak marah diminta. Percikan sifat inilah yang Allah limpahkan ke jiwa ibu bapa kita. Mintalah susu pada setiap malam pada usia kecilmu, ibu akan bangun meraba dinding mencari cahaya, demi anak yang diberikan hati dan cint. Dia tidak jemu, bahkan sejurus selepas kita dewasa, diberikannya pula cinta itu kepada adik kecil yang baru menjenguk dating ke hidup duniawi.

3. Member tanpa diminta. Allah swt Tuhan yang al-Wahhab, member tanpa diminta. Hitunglah pada pelbagai yang ada disekeliling kita. Dia berikan kita wajah yang cantek tanpa kita minta. Dia berikan kita sahabat yang baik, tanpa kita minta dan jangka. Allah itu maha member dengan sifat-Nya yang al-Wahhab. Sifat inilah yang Allah tanamkan kepada naluri ibu dan bapa. Pelbagai keperluan dan hiasan hidup diberikan tanpa diminta. Ibu mencium dahi, ayah menyapu kepala, semuanya demi saying mereka kepada kita, saying yang diberi tanpa diminta.

4. Member sesuatu yang berharga. Allah, Dia yang al-Wahhab member dengan sifat itu perkara-perkara besar yang amat berharga. Dia kurniakan kita dengan sifat al-Wahhab itu, bukanlah hiasan-hiasan dunia yang tidak berharga. Al-Wahhab, daripada-Nya dating RAHMAT yang menyelamatkan kita, mengampunkan kita, memelihara kita tanpa mengjhitung kan satu saat dibalas nikmat, satu maksiat dibalas binasa dan kiamat. Peluang demi peluang diberikan. Sehinggalah sampai masa pintu taubat itu Dia tetap atau kita menutupnya sendiri. Semuanya diberikan kerana kita hidup untuk TUJUAN yang besar.

Cebis-cebis sifat inilah Allah limpahkan kepada jiwa ibu dan bapa kita. Diberikan kasih sayang yang tidak mampu diberi walau oleh dua pasangan yang paling bercinta. Kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya ayah selama-lamanya. Semuanya diberi agar kita membesar penuh sempurna, menjadi insan yang Berjaya dan mulia.

5. Memberi sesuatu yang baik untuk manghasilkan kebaikan. Allah jua dengan sifat al-Wahhab memberikan pelbagai kebaikan kepada kita agar dengan kebaikan itu kita sambut dengan syukur dan taat, berupa khidmat kepada sesame insane. DiberikanNya kita harta, agar kita bersedekah. DiberikanNya kita ilmu agar kita berdakwah. DiberikanNya kita pelbagai yang baik, agar dengannya kita berbuat baik.

Kita mohon agar Allah limpahkan rahmatNya kepada kedua ibu bapa kita. Allah memberikan rahmat itu dengan sifat al-wahhabNya. Dengan itu jualah diberikannya ibu dan bapa kita kasih sayang tanpa syarat untuk anak-anak mereka. Dengan itu jualah mudah-mudahan Allah mengasihani kita tanpa syarat, mengampunkan kita tanpa syarat. Kerana syarat Allah terlalu perkasa untuk disahut oleh hamba yang lemah dan kerdil seperti kita.

· * Nama-nama juga perlu dipiliih agar menjuruskan kepada peribadi yang diinginkan. Biar nama anak lelaki, menjurus kepada peribadi yang teguh, tegas, kental, berkepimpinan dan berwibawa. Manakala nama anak perempuan, menjurus kepada peribadi yang jernih, lembut dan terpelihara, mencantikkan maruah diri. Selepas anak-anak diberi nama yang baik, susulkanlah pula dengan didikan yang bersesuaian dengan nama yang diberi. Kalau Muhammad dibesarkan dengan cara musuh Muhammad, akan lahirlah pada akhir zaman Abu Lahab dan Abu Jihal bernama Muhammad. Nauzubillah.

· * Baginda SAW merenung al-Aqra’ ibn habis al-Tamim dan berkata,” sesiapa yang tidak mengasihani, tidak akan dikasihi!” (Riwayat al-Bukhari)

* Ya, yang malang itu bukanlah tidak dikasihi, tetapi gagal mengasihi, kegagalan kita mengasihi kanak-kanak ialah kegagalan kita mencontohi sifat penting baginda SAW itu sendiri.

* Bagi yang berpegang bahawa ibu bapa sentiasa betul…itu bukan ajaran agama islam!

· * “ Tidak masuk syurga sesiapa yang didalam hatinya ada sebesar zarah sekalipun sifat ego.” (Riwayat muslim)

· * Dengar suara anak, agar suaramu didengari mereka.

· * Izinkan anak memberi pandangan, agar pandanganmu diambil kira.

* Belajar menerima teguran anak-anak agar teguranmu diterima.

· * Mulakan dengan diri sendiri, anak-anak lahir untuk mematuhi.

* …kehilangan kasih dan sayang ialah seperti dahaga yang tidak bertemu minum, lapar yang tidak bertemu makan.

· * Jika mahu bercinta, jangan merancang hanya ke pelamin. Masukkan sekali urusan lampin kerana rumah tangga bukan Utopia Cloud Nine. Ia adalah kombinasi suka dan duka. Namun dalam duka tetap ada bahagia, itulah nikmat hidup berumah tangga. Medan memberi yang paling mulia.

Thursday, December 9, 2010

:: PreParations ::

(pic from en google)

Menjelang hari raya....opsss..salah la..ape la cik puteri neh..nak raya lagi ke??cukup ler kan..raya tue...hehehe..sebenornye, cik puteri just nk luahkan skit ttg menjelang big-day cik puteri yang rasenya kurang lebih 43hari je lagi...huhuhu...mcm lambat lagi ke???hurm, apa yang cik puteri dah prepare??..ok2..tak yah nak tolong jawab la ek..ni cik puteri nak ceritakan sendiri...dari A tu Z...

first things first...mestila baju kan....hurm...takmola citer mcm nie..jap2 cik puteri susun balik cara penyampaian citer ni yea..

ok first..persiapan diri...

(pic taken from blog..sekadar hiasan)
1.ha, baju nikah..(cantekkan nie..)..cik puteri decided nk buat/ tempah je baju nie..now baju dah siap jahit..cuma beads je blom siap..kate si akak nie, tak tido malam memikirkan camne nak wat baju cik puteri nie..hihihi..cian akak ek...takpe kak, saya serahkan segalanya pada akak camne nk cantekkan baju saya tu yea...
2.then baju majlis kawen, cik puteri dah tempah pada satu butik nie...setakat ni confirmla baju tue..hahaha..tapi tatau la kalau last2 minit fitting sok, terbekenan ngan baju len??wawawawawa...
3.ttg aksesori nyer, utk hari nikah je yang belum cari lagi...tunggu bulan 1 la baru nk p cari...bila baju dah siap, baru bole cari tudung n veil kan...
(pic from en google...sekadar hiasan)
4. kasut, both for nikah n kawen..dah beli..cuma untuk kasut nikah, maybe nak add sumthing atas kasut tu..but kena nekad nak letak tue..mana tau lepas dah gam tetiba tak cantek???ha jawab2...huhuhu
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
5.bunga tangan...lame dah tempah...buat simple2 je kat Rawang..murah sbb pakai bunga plastik je...umah cik puteri tu, kalau nk pakai bg idup..susah la...hurm, lupakan la hasrat tu ye cik puteri...
6.inai..hurm, cik puteri dah dikerah..wat sendri inai nnt..p cari kat kg..pastu tumbuk sendiri..huhuhu...anyone???

then..bab hantaran...
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
so far, both bekas n isi hantaran dah setel..alhamdulillah...cik puteri wat sempoi2 je...rasenya kawen ni tak penting sgt kan hantaran nie...ala kadar je la...ikut kemampuan diri...

then..pre-wed...

1. nak nikah, mesti kena ikut prosedur kannn...so, far..sebelah en tunang semua dah setel...cuma borang sebelah cik puteri yang belum lagi..jgn isau, krismas nie cik puteri balik setel kan yea..
2. hiv test..alhamdulillah..takde masalah..
3. kursus kawen....cik puteri dah mention lam entry lepas kan...kitrg amik kursus asing2..n dah setel hal nie...
4. pre wed shoot...ini saje je..alang2 ada photographer free...gunakan je la peluang yang ada..n some pics tu cik puteri gunakan tuk wat baner n dot dot dot..cepriseeeee
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
5. untk diri sendiri???any treatment pun cik puteri tak sempat nk wat lagi...nak mandi susu la, lulur la..facial la..even hair treatment pun tak buat lagi..hurm, kalau sempat je la cik puteri pegi..kalau tak, wat sendiri??bole caye ke??heheheheeh...kalau penyakit M tak datang..okla..hihihi
6. cuti..lom apply lagi..awai lagi kann...kalau bgtau bos skang..huhuhu..concern lebeh plak nnt..sampai masa, cik puteri apply n bos, approve la ek..pleeeeessseeeee....

then..kad jemputan...walaupun ada kisah disebalik kad jemputan nie..akan cik puteri ingat kisah nie samapi bila2..huhuhu..biasala..anak beranak..mesti la gaduh2 manja gitue...khekehkehek

1. proses menempah dah setel..n now dah siap pun...hihihi
2. cik puteri dah wat listing dah pun...cuma alamat la belum mintak lagi..kengkawan, get ready ngan alamat yea..
3. tagging n letak ribbon sket la...saje gatai tgn nk gam2 sket kat kad tue...cik puteri tak kreatif sgt pun...keras tgn lagi adoooo...yela, masa lapang banyak kat umah malam2..tangan tak le dok diam..must do sumthing...kalau tak, tido awal jee...
4. insyaAllah, jan 2011 nnt cik puteri edarkan kad...skang ni awal lagi..

then...untuk big day nyer...nikah le dulu kann...

1. cik puteri, insyaAllah..akan dinikahkan di masjid..dekat je ngan umah cik puteri..hurm, nk jalan kaki..pk banyak kali la kan..buat nyer tergedebuk masa nk ke masjid tue..tak pasal je kan..maklumla..nebes..huhuhu..rasenya yg nak jadi pak supir tu ramai kot nnt..hehehe
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
2. ha..bab ini yang tak bape nk hepi nie...cincin..tak beli lagi nie...bila nk beli???ntahla...yg tu kena en tunang yang decide..dia skang ni sibuk...so, cik puteri dok diam je la..tapi rasenya en tunang cik puteri dah tau saiz cincin..tunang ritue pun pandai je dia beli sendiri..muat je ngan jari gumuks cik puteri neh..kehkehkehekeh

3. make-up, cik puteri dah tempah akak yang sama masa tunang cik puteri dulu..kitrg mmg setia ngan akak nie..dia ada butik pengantin..ramai dah anak dara kat kaw cik puteri cantek dia mekapkan...cewahhhhhh....tak hengat!!!kikikiki...risau jugak...camne la rupa cik puteri nnt...cantek ke???wallahhua'lam...
4. cadang2 cik puteri nk outdoor photoshoot lepas akad nikah..dah bgtau ngan en tunang...katenya, insyaAllah kalau sempat...huhuhu...tak kira, cik puteri nk jugak bergambar tau..!!

then...my big day..huhuhu..debor..debor...

1. caterer...semua nya so far, beres..deal..mostly mama n abah cik puteri la yang decide n deal ngan katerer nieh...cuma 24hb nnt, cik puteri akan jumpa ngan katerer, nk deal sket hal khemah n meja makan pengantin nnt...menu pun dah dibereskan...kaler tema, akan final nnt..n centrepiece...nnt la diskusi lagi...fenin..fenin..(pic taken from blog..sekadar hiasan)

(pic taken from blog..sekadar hiasan)
2. bunga manggar n bunting...n signange..belom siap lagi...
3. ajk bertugas...ha??ada ajk ke??takde la..saje je cik puteri letak ajk nie...sebenarnya, kan lam majlis kenduri..akan ada sorang yang dilantik tuk jaga satu2 perkara..such as, tukang jaga lauk kenduri..make sure lauk cukup..semua tetamu dpt makan...n tuk majlis cik puteri nie, hasil dr mesyuarat family yg lepas, kitrg dah lantik ketua2 bah. neh...
4. door gift...hurm, kire setel la kot..ngehngehngeh
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
5. pelamin n arch...huhuu...ini yang part paling ssh cik puteri nk decide..amik masa berbulan nk decide..hasilnya nnt...huhuhu..Allah saje yang tahu mcm mane perasaan cik puteri skang nie..tawakal je la..dengan nk pilih bentuk nye, kaler..semua nya buat cik puteri tak le nk tido..tapi skang ni, cik puteri dah bole tido dah..at last, cik puteri setuju aje ngan pilihan mama...mujur la en tunang tak kisah..
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
6. pengapit...ha, yang ni mama ck puteri yang pilih..cik puteri ikut aje...
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
7. outdoor photoshoot...bab ni, cik puteri serahkan pada adik cik puteri..dia yang nak shoot kitrg, so, dia kenala cari tempat cantek...so far, katenya dah jumpa...
8. make-up...still akak yg sama...setia pada yg satu..hikhikhikhi
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
9. kek..hurm, lom decide lagi...so far ada 2 3 pilihan..kena decide cepat neh..but, apa2 pun...still kena bincang ngan mem besar n bakery la...
(pic taken from blog..sekadar hiasan)
10. deko bilik cik puteri..simple2 aje...dah ada idea la nk design sendiri...cuma few things tak beli lagi..tak penting sgt pun...

hurm, i think that's all for now...doakan semuga semua berjalan lancar la yea...

(heheh..cayang en tunang tau...jangan marah aaaa...)