Wednesday, March 23, 2011

:: Amalan mak Yong ::

Dipetik dari blog Noli..


(1)Memperbanyakkan taubat dan istighfar. Ibu bapa yang banyak melakukan taubat dan istighfar, ALLAH s.w.t. sentiasa mengasihi dan merahmati kedua-duanya dan juga segala isi dalam rumahtangga termasuk anak dalam kandungan.

(2)Berpuasa sunat. Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami atau bapa (bagi anak) sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s. Bagi ibu, sekiranya tidak memberi kesan kepada kesihatan bayi dalam kandungan bolehlah diamalkan.

(3)Tidak bercakap yang sia-sia. Ketika isteri sedang mengandung, suami seboleh-bolehnya tidak bercakap yang sia-sia, lebih-lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir dan bertahmid atau bercakap yang mendatangkan faedah.

(4)Banyak berdoa. Sentiasa berdoa agar ALLAH s.w.t. mengurniakan anak yang soleh atau solehah. Sekurang-kurangnya setiap lepas sembahyang, bacalah doa khusus bagi ibu yang sedang mengandung./


(5)Banyak membaca al-Quran. Secara umumnya, elok membaca al-Quran dengan semua surah, tetapi di sini ustazah mengkhususkan surah-surah yang dibaca serta kesannya.

• Surah al-Fatihah – Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan
• Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
• Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.
• Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.
• Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati
• Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
• Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
• Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

Wednesday, March 16, 2011

:: album Kawen ::

Tadaaaa.... album kawen saya ahkirnya siap jugak....jumaat lepas terima parcel album tu di pejabat...then mlm tadi adik saya plak datang umah antar album yang dia dah buatkan...tinggal satu je lagi..album majlis resepsi saya di Terengganu...maybe minggu depan dapat album tue....suke2...lepas ni bole la tgk sampai lebam!!! hihihi...

ni adik saya yang buat...

ni dari husainihassim (photographer)




Tuesday, March 8, 2011

:: HoNEymOOn, Day 4 ::

hr nie last day di bumi sabah...awal pagi lagi kakak dah msg..ajak tgk puncak gunung...huhuhu...sejuk nyerrrrrr...malas plak nk bangun....hikhikhikhik...

lambat skit la..bangun, mandi kemas beg...then terus keluar..g sarapan then baru jalan2 bergambar...tengok puncak gunung kejap...then terus check out..
takle lama sbb dah janji nk pulangkan keta sewa sblm jam 10..so, lepas cek out..kitrg bertolak balik...dalam perjalanan tu kitrg singgah di National Park...
tempat untuk pendaki memulakan pendakian...sekali lagi kitrg dapat tgk puncak gunung dengan jelas...dah puas bergambar, kitrg sambung perjalanan balik..once again, en suami yang drive..hehehe...cian abg, tak dapt menikmati pemandangan yea...
jam 10 kitrg samapi bandar kk.. terus ke airport...buat web check in n simpan beg..then terus ke bandar kk..tunggu owner keta sewa pickup keta dia balik..
then kitrg jalan2 lagi..last shopping kat area pasar philiphine..beli2 skit..then jalan2 masuk mall...until jam 4petang...
baru amik teksi ke airport..tetiba kami diberitahu flight postpone lagi...masa tu dah kat mall...menunggu la kitrg kat airport...lama menunggu...busan..busan...jam 750 baru fly..huhuhu..selamat tinggal Sabah...jumpa lagi lain kali ya!!insyaAllah...

n kitrg bawak balik nie...bole main2 dikala kebosanan dia atas flight...huhuhuhu

:: HoNEymOOn, Day 3 ::

kena bangun awal...sbb nk ke Kundasang..kaki Gunung Kinabalu..bangun, mandi, siap2 then terus check out hotel..
singgah breakfast dulu di restoran belakang hotel..then kitrg jalan kaki ke hotel kakak...by the time kitrg sampi di lobi hotel, kereta sewa pun samapi...so, terus masuk beg lam keta then owner keta tu bawak ke mana ntah sbb nk drop dia dulu..then baru abg mat drive ke GAYA MARKET @ SUNDAY MARKET..pasar ni mmg famos la kat kk...semua orag dr pelusuk sabah akan turun ke pasar ni untuk aktiviti jual beli..so, nk tgk barang2 unik, murah..datangla ke pasar nie yea...pasar nie bukak pagi je..hingga jam 1 petang..kalau tak salah saya laa..kitrg berjalan2 sambil membeli belah..tak banyak pun kitrg membeli...just thsirt, frigde magnet, brooch, etc..dah abis pusing semua kedai..
jam pun dah pukul 12..so, kitrg bertolak dari pasar ke kundasang..kali ni en suami take turn drive...perjalanan dari bandar kk ke kundasang mengambil masa 2 jam...dengan berpandukan GAMBIT (saya + map + en driver yang cekap laaa...kredit to en suami sket) bukan GPS yea....hihihi...perjalanaan tak sesat......alhamdulillah....selamat samapi ke kundasang...tapi dalam perjalanan tu, kitrg singgah di Jambatan Tamparuli, pekan Nabalu, National Park (kaki gunung tuk pendaki nk mendaki Gnung Kinabalu) n Kundasang war memorial ...
bila dah samapi di hotel yang dah dibooking...terus check in..transfer beg...then rehat kejap...terus keluar
..nk makan...dah petang pun kann...so, kitrg terus ke pekan Ranau..di sana, banyak kedai2...
lepas makan...kitrg terus berjalan ke Poring Hot Spring...jauh jugak la nak ke situ..keadaan pun dah nk gelap..sana kan malam awal...so, cepat2 kitrg mencari tempat air panas tue...dah samapi, katenya jam 6 dah nnk tutup..tapi masa kitrg kat sana, ramai lagi yang masih mandi manda kat situ..biasa je la keadaan nya kat sana...air nya pun tak panas sgt...
bila dah gelap tue, kitrg balik ke hotel..makan malam disediakan oleh pihak hotel..rupanya kakak ada wat kan surprise untuk hubby nyer...suprise kek besday...so, saya n suami la yang menjadi ahli pakatan untuk surprise kan abg mat...tengah makan malam tue, staf hotel bawak keluar kek yang dah kakak tempah awal2 lagi ngan diorg tuk malm tue...abg mat mmg terkejut la...hurm, menjadi la surprise kakak malm tue..hikhikhik..saya???reti ke nk surprise2 en suami nnt??ooopppss....'biarlah rahsia'...khekehkehkeehk
lepas makan, kitrg lepak2 je la...sementara nk mengantuk...berjalan2 di sekitar hotel...sejukkkk sgt....huhuhu..then balik bilik...zzzzzz....