Wednesday, July 29, 2009

:: Tak jadi ::


antara yang cik puteri dapat beli kat Romantika


Semalam cik puteri n geng lepas balik keje kitorang ke shah alam...asalnya cik Y ada urusan nak ke rumah kakak, alang2 ke sana, cik puteri berbuka je kat Gelas Besar depan Plaza Alam Sentral..sebelum berbuka, jalan2 dalam plaza dulu..baru je nak start tuor, handbag cik puteri wat hal...tali handbag putus!!!ish, geramnyer, sib baik ada tali spare..kena cari handbag baru ke?..jengjengjeng....then, masuk the store kot2 ada yang sesuai untuk wat hadiah..last, benda lain yang cik puteri beli..hand mixer tuk wat kek..dah lama nak cari actually..tapi semalam baru jumpa yang ok...then kitorang lalu depan kedai Romantika..."takpe2, jap g lepas makan n solat kiter singgah sini yea"..

..dah jalan2, kul 7 kitorang ke Gelas Besar..order n then bila dah tiba waktu berbuka..semua makan sama2...alhamdulillah....selesai..terus naik solat kat tingkat 5...then apalagi, misi yang belum selesai...round2 romantika..."beli je la hadiah kat sini"...erm, pusing2 satu kedai...ada la yang berkenan di hati....untuk hadiah cik Y n cik Z yang cari...kitorang beli lampu tido...best kedai tu...semua barang2 ala2 english style ada kat sini...naik gila cik puteri menengok....satu2 cik puteri belek2....barang2 seramik pun banyak..bentuknya unik...so, tangkap la 4 5 barang...murah jea...jangan risau..heheheh...hari ni decorate tempat keje cik puteri la.....heheheh....

.:luahan perasaan:...masa otw ke shah alam, cik puteri terpikir kan sesuatu...sumting serius...n this thing is only me n myself yang kena decide...tak tau la nak citer mcm mana...banyak benda nak kena pikir...urm....


ni gambar hiasan..tapi seakan2 ginila kek cik puteri..kehkehekhekhe

ok, sambung balik citer tadi.....dah balik umah, around 10..kitorang terus bergegas ke dapur...nak memasak skit tuk sahur pagi tadi...cik Y menyiang ikan...cik puteri masak nasi...cik Z mandi dulu...dia amik part sebelum sahur...goreng sayur n telur...heheheh...dah tengah memasak tu, cik puteri nak test la hand mixer yang baru beli tue....tengok2 dalam almari dapur tue, ada lagi kotak kek tunggu masa je nak dibakar...heheheh..apalagi, wak kuar semua bahan n bekas....so, tuan2 dan puan..begini cara untuk membuat kek yea...heheheh...tapi ada citer kelakar nie..haaaaaa....bila dah siap pukul mentega n gula hingga kembang...dah siap masuk telur 5 biji..sekali nak masuk tepung...tepung tu macam dah tak ok...alamak!!!!panik cik puteri..apa nak buat nie???!!!!then ternampak plak tepung kek cik Z yang da kat atas oven tue..apalagi, knock knock...minta ijin nak pinjam tepung ni bole??...hahahah...kecoh la dapur bujang kitorang..nak begger kek tue..sukatan jangan tanya la..dah memang lari jauh dah..main agak jea..belasah aje!!!...dah siap gaul2 semua..masuk dalam loyang...ok, tiba masa untuk membakar kek......cik puteri tawakal abisla...takda langsung instint yang kek tu akan cantik..tapi at least bole makan tu kire ok la.....erm, sambil membakar tu, cik puteri mandi n basuh kain dulu la....dah setengah jam membakar...kek dah melimpah keluar dari loyang....sib baik sempat letak tray kat bawah...dah tak cantik dah kek tue...dalam hati, takpela, rugi skit.....pas tu dah nak dekat sejam, still tak masak2 tepung tue...jam dah kul 1...kek tak jadi lagi nie....ke hulu hilir sorang2...tambah lagi masa...bila dah sejam lebih masak..macm tak der harapan kek tu nak sembuh oopppsss masak jea...apa yang cik puteri buat...erm, turunkan suhu oven..then set balik time lagi sejam...ha lantak le apa nak jadi...besok pagi je la tengok...dah ngantuk sangat da nie....CSI n ER pun dah abis..kul 2 pagi beb...mana bole tahan lagi mata nie..nanti nak sahur lagi...so, gud nite!!

..bangun nak sahur, terus g dapur dulu, tengok apa dah jadi ngan kek..hahahahah..hampeh..tak jadi....rasenya terlebih gula kot..tu yang pelik je rupe tue..dah jadi mcm cookies besar...hahahhahah!!!...so, maybe petang ni tamatla riwayat kek tue....1st time wat kek yang tak jadi..so, cik puteri learn from mistakes yea!!!....

Monday, July 27, 2009

:: Tips bagi yang bekerja di Pejabat ::

Ketika kamu melihat seseorang... ..Ingatlah itu sebagai pertemuan suci....

Ketika kamu melihat orang itu...Kamu melihat dirimu sendiri...

Ketika kamu menganggapinya. .Kamu menganggaplah dirimu sendiri.......

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria , ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena " Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... . "

Jadi renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam, selagi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita) dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia...sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik... adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik? Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan .. kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat.. kita withdraw kat akhirat nanti... tapi kalau kita asyik dengki mendengki.. nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih.. Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita, nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya "Mengkritik tidak bererti menentang, Menyetujui tidak semestinya menyokong, Menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."

sumber : Datuk Dr. Fadilah Kamsah

Tuesday, July 21, 2009

:: ICE AGE - Dawn of dinosaurs ::



Sabtu lepas cik puteri ngan adik kakak abg ipar n adik abg ipar g tengok wayang kat mines..saje abg ipar ajak kitorang tgk wayang....kebebasan memilih citer aper terletak ditangan cik puteri n adik..hahahhaha...so, kitorang decide nak tengok ice age nie..walaupun agak lambat sebab citer ni dah lama kat panggung tapi memang berbaloi...tak rugi la kalu tengaok citer nie.. dari minit pertama duduk sampai la abis citer nie..gelak aje..pecah panggung!!!...antara yang cik puteri ingat...scene dinosaurs datang...manny berpesan"everybody dont move ur muscle.....................................(sunyi),tetiba......aaaaaaaaarrrrrrgghhhhhhh...."(ada plak yang kantoi...heheheheh)...
lagi satu scene...si sid tu kononnya nak g amik susu tuk anak2 angkat dinosaur...sekali tersalah step, lembu jantan dikatanya lembu betina....apalagi, kene kejar ngan lembu jantan tu le...sambil lari sid cakap "i thought u are femaleeeeeeee"..........

kepada semua kengkawan...yang belum nonton lagi....sila la menonton yea...tak rugi beb!!!

:: sakit lagi ::



adoiai...tetiba dapat selsema...erm...semalam cik puteri puasa...selsema plak tue...dugaan btoi..erm..wat keje tak fokus sgt..kepala mcm ada batu..berat je rase..hari nie posa jugak....tapi pagi2 lagi rasa nak muntah...tekak gatal.. tapi semalam sakit2 pun, kena jugak gagahkan diri memasak tuk berbuka....cik puteri masak sempoi je..wat nasi goreng...letak carrot..ikan bilis...fuhhh..terangkat..pedas skit tu yang lagi um tue..hahahah.."masuk bakul angkat sendiri"...hehe..kalu tak puji sendiri saper lagi...takla, sekadar nak makan sendiri tu bole la...sambil makan, dok berborak ngan cik Y...bukak topic itu topic ini..tetiba buah mata kucing da jadik mata kerbau...hahahah..abis buah mata kucing cik Z kitorang makan..so, bekas tu ganti dengan buah pulasan...heheheheh.....



semalam jugak tengah keje kat opis, sorang kawan cik puteri col...nun jauh dari sabah...mintak tolong cik puteri jadi "kawan rapat" dia sebab khamis nie dia ada temuduga tapisan keselamatan...keje pegawai,nak confirm kene lulus tapisan keselamatan....cik puteri takkan nak kata tak nak kan...memang kitorang da kenal sejak tabika lagi..tapi on off contact...so, besok dia sampai dari sabah nak kena g jumpa la..mintak dia briefing skit pasal diri dia nie...cik puteri harap nanti tak der la soklan cepu mas yang tak bole dijawab...i'll try my best ye Lan!!!lepas temuduga tu, request cik puteri bawak dia jalan2 KL..erm, mana tempat la yang best nak jalan2 kat kl nie yea....yang ramai orang soping complex jea la....takut2 nanti cik puteri plak yang tersopink...hahahhaha....

semalam jugak x-roomate kolej kat UUM cik puteri msg..nak balik mesia...katanya nak lepak umah cik puteri..so, dia dah boking 2 hari nak kuar jalan2 lepak ngan cik puteri...okla, kawan sekali sekala nak datang kan...mesti kena layan dia baek punya...dia ni siap request nak cik puteri bawak dia g makan tomyam la nasi lemak la roti canai la...adoi, last2 nanti cik puteri yang gemuk lagi...n last but not least..nonton HARRY PORTER!!!yahooooo......

Monday, July 20, 2009

:: Bio Aura ::




p/s :untuk keterangan lanjut..sila berhubung terus dengan cik puteri yea...

http://en.hai-o.com.my/bio-aura/teknologi.asp

:: Premium Beautiful ::

PREMIUM BEAUTIFUL: IMPIAN SETIAP WANITA!

PREMIUM BEAUTIFUL: IMPIAN SETIAP WANITA!REVOLUSI PAKAIAN DALAM -
SIRI PEMBENTUKKAN KONTUR PAYU DARA
Melangsing badan dan membentuk payudara yang mempersonakan.
SIRI PEMBENTUKAN KONTUR PINGGANG
Melangsing dan membentuk kontur pinggang agar kelihatan lebih ramping.
SIRI PEMBENTUKAN KONTUR PINGGUL
Mengempiskan perut yang boncit dan membentuk kontur pinggul agar lebih menarik dan montok.
Set pakaian dalam Premium Beautiful yang terdiri daripada coli panjang, bengkung dan seluar pendek diperbuat daripada 32 lapisan fabrik yang berteknologi tinggi dan canggih yang dipanggil Akwatek dan Akwadye yang sebati dengan air, diisitepu (impregnant) dengan gem dan mineral dan dipancarkan (emitted) dengan Gelombang Infra Merah Jauh (Far Infrared Ray) .
Hasil gabungan kepakaran teknologi dan penyelidikan globalpakar sainstis dan perubatan Amerika Syarikat, Jerman, China, Jepun dan Taiwan.
Ia amat baik untuk melancarkan perjalanan darah serta penghantaran nutrient ke seluruh badan dan pengeluaran bahan buangan yang lebih efisien.
Set pakaian ini diiktiraf oleh Persatuan Pakar Tulang Belakang di Amerika Syarikat. (Superbrand) Sumber rujukan:www.fir dan www.Akwatek dan Akwadyne.
BEAUTIFUL direkacipta dengan mengambil kira struktur usuk badan wanita secara terperinci.
‘Cup’ ini membentuk piramid dimana ia dapat menampung payudara agar tidak jatuh, puting payu dara dalam kedudukan yang betul dan tidak masuk kedalam.
Menghalang lelemak mengalir ke bahagian belakang
Menguatkan rahim, mengemaskan bahagian perut, serta menghilangkan kesan rekahan pada kulit (stretch-mark)
Bahagian ini tidak menekan ovari. Ini dapat memberi keseimbangan hormon ‘estrogen’ dan ‘postrogen’.
Lace ‘Cup’ mempunyai keanjalan untuk mengelakkan payudara dari melimpah keluar.

Memecah lelemak pada bahagian atas perut.
Lubang angin mengawak keputihan, pengaliran darah, dan udara, untuk menghilangkan kesan bau pada wanita.
Kedudukan bentuk tali tidak mudah jatuh
Lapisan tenunan bahagian belakang terbahagi kepada dua lapisan yang mengawal lapisan lemak yang telah kehadapan tidak kebelakang semula
‘Love Shape’ nipies untuk membentuk pinggul yang menarik dan mengukuhkan kedudukan pinggul
Bahagian ini dapat menampung dengan kuat supaya tidak jatuh dan mengelak lelemak dari mengalir ke bawah
Tetulang-tetulang ini berfungsi untuk mengatasi masalah tulang belakang seperti bongkok, ’slip disk’, sakit pinggang, dan pengaliran darah. Suntikan ‘Far Infrared Rays’ (FIR) paling banyak dalam tulang bengkung tersebut.
Khas untuk ibu2 selepas bersalin dalam pantang mengelak serta menghilang kerekahan kulit perut dan mengempis perut serta pinggang dengan cepat dan berkesanTali ini kegunaannya untuk mengemas dan merampingkan pinggang. Cara pengunaannya, tarik nafas sebelum menarik tali tersebut.

more info: http://premiumbeautiful.wordpress.com/2008/01/16/lagi-cerita-premium-beautiful/

:: W705 ::





Wednesday, July 15, 2009

:: Day 4 ::

.: Day 4 :.
.. Airport ..

Setelah sarapan pagi, check out dari hotel dan dihantar menuju Bandara (sesuai dengan jadwal keberangkatan) untuk kembali pulang atau tujuan selanjutnya.


bergambar sebelum bertolak keluar otel..

dari tingkat atas otel..lobi kat bawah tue

mencengah lebih baik dari merawat..heheheh..da kat airport minang..

:: Day 3 ::

.: Day 3 :.
.. Padang ..

Setelah sarapan pagi check out dari hotel, perjalanan diteruskan menuju "Ranah Minangkabau" yang unik, iaitu dengan mengunjungi batu sangkar. dalam perjalanan, singgah di Tabek Patah (sebuah kampung dengan pemandangan alamnya yang indah) untuk melihat home-industry setempat, iaitu Pisang Salai dan penggilingan Kopi Tradisional. makan siang disediakan di restoran setempat (Pondok Flora Restoran) yang terletak di tengah-tengah sawah dengan pemandangan yang menakjubkan dengan menu istimewanya "ikan bakar". Setelah makan siang berhenti di Istana Silinduang Bulan dan singgah sebentar di Jam Gadang untuk acara program bebas dan dilanjutkan dengan "City-sightseeing Tour" mengunjungi tempat-tempat seperti : kampung China (China Town), Dermaga Lama, Jembatan Siti Nurbaya, Pantai Padang dan program bebas untuk shopping sampai waktunya check in ke hotel. Makan malam disediakan di restoran setempat.



Selepas check out hotel..

Singgah di Bengkel dan pusat jualan kain sulaman Hjh Rosma...




hasil sulaman untuk dijual...



suburnya tanah, tanaman yang segar (melalui kaki bukit gunung berapi)

daun kopi yang direbus untuk diminum...rasa cam air teh..sesuai untuk kuruskan badan...

home-industry setempat, iaitu Pisang Salai dan penggilingan Kopi Tradisional

minum...





our tourist guide yang sangat berdedikasi





Restoran Pondok Flora

pemandangan sekitar restoran


lepas makan



pondok makan





salah satu keja kawin yang sempat diambil gbr...sepanjang perjalanan cik puteri nampak 10 buah umah wat keja kawin...macam2 color ada...meriah..

Istana Silinduang Bulan yang masih dalam proses pembinaan semula sebab yang lama dah terbakar...

budak2 yang menjual di sekitar Istana

istana no.2...kat sini, orang2 dari N.9 still datang ke sini untuk mesyuarat ketua adat minang...meaning still ada relationship malaysia-indonesia di sini...




makcik-makcik ni nak beli pisau n keris..bukan nak melawat bangunan sejarah punnn...


"Panglima Garang Dun"







tempat 'melontar' lagi...



kecian cik puteri...duduk celah2 beg aje...



Jam Gadang


Diner...

Air Timun

ala2 teksi diorang...laju tak padan ngan kecik...main sumbat je penumpang tue...

Pisang bakar...cara membuat nya...pisang dibelah 2..di bakar then dilenyek skit...pas tu chese ditaburkan kat atas...letak choc rice n susu pekat..rasa nya ya ampun..manis bangat!!!

luar bilik hotel Inna Muara @ padang

keta kuda yang famous...mata kuda dicover supaya tak terkejut ngan keta2 n kuda jantan..kuda betina je yang buat keja ni sebab rajin... adik je yang sempat naik...cik puteri da tetido kat otel..