Wednesday, July 15, 2009

:: Day 3 ::

.: Day 3 :.
.. Padang ..

Setelah sarapan pagi check out dari hotel, perjalanan diteruskan menuju "Ranah Minangkabau" yang unik, iaitu dengan mengunjungi batu sangkar. dalam perjalanan, singgah di Tabek Patah (sebuah kampung dengan pemandangan alamnya yang indah) untuk melihat home-industry setempat, iaitu Pisang Salai dan penggilingan Kopi Tradisional. makan siang disediakan di restoran setempat (Pondok Flora Restoran) yang terletak di tengah-tengah sawah dengan pemandangan yang menakjubkan dengan menu istimewanya "ikan bakar". Setelah makan siang berhenti di Istana Silinduang Bulan dan singgah sebentar di Jam Gadang untuk acara program bebas dan dilanjutkan dengan "City-sightseeing Tour" mengunjungi tempat-tempat seperti : kampung China (China Town), Dermaga Lama, Jembatan Siti Nurbaya, Pantai Padang dan program bebas untuk shopping sampai waktunya check in ke hotel. Makan malam disediakan di restoran setempat.



Selepas check out hotel..

Singgah di Bengkel dan pusat jualan kain sulaman Hjh Rosma...




hasil sulaman untuk dijual...



suburnya tanah, tanaman yang segar (melalui kaki bukit gunung berapi)

daun kopi yang direbus untuk diminum...rasa cam air teh..sesuai untuk kuruskan badan...

home-industry setempat, iaitu Pisang Salai dan penggilingan Kopi Tradisional

minum...





our tourist guide yang sangat berdedikasi





Restoran Pondok Flora

pemandangan sekitar restoran


lepas makan



pondok makan





salah satu keja kawin yang sempat diambil gbr...sepanjang perjalanan cik puteri nampak 10 buah umah wat keja kawin...macam2 color ada...meriah..

Istana Silinduang Bulan yang masih dalam proses pembinaan semula sebab yang lama dah terbakar...

budak2 yang menjual di sekitar Istana

istana no.2...kat sini, orang2 dari N.9 still datang ke sini untuk mesyuarat ketua adat minang...meaning still ada relationship malaysia-indonesia di sini...




makcik-makcik ni nak beli pisau n keris..bukan nak melawat bangunan sejarah punnn...


"Panglima Garang Dun"







tempat 'melontar' lagi...



kecian cik puteri...duduk celah2 beg aje...



Jam Gadang


Diner...

Air Timun

ala2 teksi diorang...laju tak padan ngan kecik...main sumbat je penumpang tue...

Pisang bakar...cara membuat nya...pisang dibelah 2..di bakar then dilenyek skit...pas tu chese ditaburkan kat atas...letak choc rice n susu pekat..rasa nya ya ampun..manis bangat!!!

luar bilik hotel Inna Muara @ padang

keta kuda yang famous...mata kuda dicover supaya tak terkejut ngan keta2 n kuda jantan..kuda betina je yang buat keja ni sebab rajin... adik je yang sempat naik...cik puteri da tetido kat otel..

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment