Wednesday, September 30, 2009

:: Kiblatku ::

Sejauh mana pun ku lari
Menggapai hasrat yang terpendam
Biar berkali rebah ku bangun
Walau payah
Kuhimpun kudrat dan harapan
Mengiringi azam yang usang
Sinar seakan pudar
Bila terbit sang suria
Begitulah semangat tegar
Meskipun musim kan silih berganti
Ku terus melangkah
Daku gagahi
Mencari arah
Oh Tuhan
Sinarilah kiblatku
Keringat diteman embunan
Kicau unggas turut berdoa
Purnama bagai tenangkan perang
Di dalam hati
Kuhimpun kudrat dan harapan
Mengiringi azam yang usang
Sinar seakan pudar
Bila terbit sang suria
Begitulah semangat tegar
Meskipun musim kan silih berganti
Ku terus melangkah
Daku gagahi
Mencari arah
Oh Tuhan
Sinari lah kiblat ku
Kala sujud ku ada kesyukuran
Dalam mimpi ada sedih
Menghantui andai ku alpa
Langit kejayaan ku
Berkiblat pada Mu
Hanya satu...

Tuesday, September 29, 2009

:: AidilFitri..Day 6 ::

Hari ni cik puteri ngan mama, kakak, abg nk g alor setar...kitrg nk beraya kat sana plak hari nie....cik puteri nk beraya umah kawan2...mama kakak n abag nk g antar tok cik puteri yang dah lama dok kat umah cik puteri start raya ke 2 hari tue....pastu diorang nk lepak umah makngah cik puteri..makan nasi berlaukkan ala thai kat situ...adoiai..tergoda i tapi nak beraya punya pasal...takpe2.... kitrg bertolak dari rumah kul 9.30 pgi....tapi sebelum tu singgah jap kat metro hosp..mama cik puteri nk review sakit mata dia tue ngan pakar ent...lama jugak menunggu kat situ..jumaat kan..ramai orang....kul 11.30 urusan mama setel....terus ke alor setar....sejam kemudian samapi la kitrg kat jitra..dirg drop by cik puteri kat umah kak ija..pas tu diorg terus g umah tok... kat umah kak ija, cik puteri duduk2 sembang sementara tunggu kak ija bersiap, makan2 apa yang dihidang dulu....pastu jam 1 lebih bertolak plak ke rumah capit@ syafiza....heheheh...kat umah capit, sama jugak..makan2 pastu sembang2...pastu tepon kak ju..kitg nk g tengok baby kak ju..baru lahir...lam pantang lagi..tapi bila kol tanya dia kat mana...kat MYDIN a.star plak dia...tinggal baby kat umah..mak ayah seronook bejalan yea....takpela, kitrg terus g umah mak mertua kak ju sebab nk tengok baby kannnn.....pastu lama tunggu baru la kak ju balik....hahahha..sanggup kuar jalan ngan stokin kat kaki...erm....macam2....


baby kak ju nama NUR AINA YUMNI....sedap nama tue..tanya maksud..kak jue cakp...YUMNI tu keuntungan ku@ membawa rezeki...amboi2..orang mengaji arab kan..sedap la nama anak nya..heheheh...
kul 5 ptg, kak ija @ driver kitrg haritue dah ajak balik...mengantuk dah katanya..huhuhu..kenala balik...kak ija antar cik puteri kat umah makngah...singgah semyang n makan skit ..merasa le lauk thai makngah tue..s.edapnye ada sup..paprik..lala goreng...kailan ikan masin...adoiai....mana boleh tengok aje kannn.....rase la semulut dua..muahahahhaha.... sebelum balik, kitrg g pekan a.star jap..mama nk cari kain tuk wat jahit baju nk dijual raya haji nnt plak...mama kata kali ni nk kena cepat..kalu lambat2 rugi...tak der nk beli baju ngan mama nnt...erm..apa2 je la mama....selesai memborong..baru kitrg balik...otw balik, makcik cik puteri kol plak...ada wat makan2 mee kari plak...alamak!!!!apa nk jadi nie..banyak nye cik puteri kena makan hari nie????....hahahahha....."rezeki jangan ditolak....penimbang berat jangan dicari"...kuikuikuikui

Monday, September 28, 2009

:: AidilFitri..Day 5 ::

hari ni kitrg dah nk kena check out..tapi pepagi lagi semua2 dah turun mandi kat pool bawah...yang tinggal cuma tak mandi, mama, tokwan n tok aje...lain semua mandi termasuk la baby hajar n irdina...penuh pool tu kitrg yang conquer...hahahahah...macam2 aksi dan gaya ada la bila pak teh n paktam ada....pakteh asik dok lambung anak pak tam jea..pastu lawan berenang sapa samapi dulu la..macm2..erm, tapi best...meriah..bukan slalu dapat mcm tue....sori, tak der pic yang bole share time kitrg mandi nie....heheheh.."bukan tontonan umum"...hahhaha

lepas mandi, semua2 berebut toilet..n bersiap2..sebab nak balik...jam 12lbh kitrg check out...

cousin..mustafa n izumi


cik puteri ler...


mama sakit mata...


model kiki lala...





pak teh...

pak tam..


da nk balik nie....

masa otw balik tu..shaje amik jalan pusing2 dari balik pulau terus ke tengah bandar penang....dalam tengah2 otw tu...singgah jap kat tepi jalan menghadap tasik Empangan Teluk Bahang....bergambar le walaupun panas terik..hehehehe...

pemandangan kat empangan Teluk Bahang...



ok tak?


orang lama ngan keta lama...hhihihihih





:: AidilFitri..Day 4 ::

hari ni tetiba je mama gtau nk g penang...saje holiday yang sedara2 n family...so, apalagi...pagi2 lagi cik puteri kena g pasar ngan abah..belikan ikan n barang2 lain skit2..sebab kitrg nk piknik je kat penang...mama dah kelam kabut memasak...makcik2 pun masak jugak...sementara tu kakak sibuk melayan kawan2 dia yang datang umah...bila tengah hari..mama dah siap masak, kitrg bertolak dulu...cik puteri, mama, abah, adik n tok Silah (mak abah cik puteri) ke penang dulu naik keta cik puteri....kitrg bertolak kul 12.30...n kul 3 kitrg dah sampai batu feringghi...sewa apartment seri bayu kat batu peringghi...apartment tu dekat sangat ngan hotel hard rock yang baru bukak kat situ...
samapi je kat apartment tu...kitrg makan dulu...lagi 3 biji kereta still otw...dah lepas makan cik puteri lepak je....tunggu samapi la diorang semua datang...kul 5 ptg..mama ajak kuar g cari pasembor penang..rugila g penang kalu tak makan rojak pasembor kan.......otw nk cari tu...dok pk...semua yang datang tu tak bawak baju extra nk mandi kat swimming pool kat bawah apartment tue..so, apa lagi..lepas je beli pasembor..kitrg singgah la kat island plaza....ada metrojaya kat dalam plaza tue...apa lagi....mula ngan 1st floor..abis semua tempat la kitrg singgah..last2 cik puteri dapat sweater selai, suar tido selai, suar track selai...abah beli tshirt ngn suar pendek...kat adik pun dapat suar pendek..abg mat dapat thirt je..kakak, cik puteri tak sure...maybe tshirt je kot..hahahhaha....alang2 dah kat situ..cik puteri terus g level baby...cari set baju tuk anak kak ju yang baru lahir...cadangnya nk g tengok baby nnt....
ok, dah setel membeli belah...kitrg balik...rupenya masing2 dah kebulur nk makan..hahahha...mau tak kebulur...budak2 tu baru lepas mandi kat pool tue..mmg la lapar...hahahahha.... malam nya....cik puteri n semua rilek2 je lam umah sebab hujan lebat..cadangnya nk g jalan2 kat tepi jalan utama tue..ada jualan ala2 downtown.....bila cik puteri da ready nk tido jea..tup2 kakak datang kejut ajak nk kuar jalan2 .....terus lompat cik puteri dari katil double dec tue...tukar baju...n go!!! kitrg jalan2....jauh jugak le...sampai dahaga dibuat nya..heheheh..tapi barang2 yang dijual..walau pun mahal tapi ada jugak yang murah2..kena pandai tawar menawar la sebab kat situ barang2 dijual untuk pelancong....last2 cik puteri beli rantai kristal satu n skirt...cantek!!!!hihihihih....










lepas makan....dahaga nyer..makcik cik puteri dok nk cari teh ais yang sedap kat situ...so, kitrg pun cari le restoran mamak yang besar kat tepi jalan tue...asalnya nk minum bungkus aje..last2...'ter' order roti canai sorang satu..hahahhahaha..giler la....kul 12 tengah malam makan roti canai....perggh....confirm!!!! dah lepas makan...lepak2 kat umah..mana bole terus tido...dah makan kan tadi..main2 ngan hajar tue....irdina da tido...jam 1 lebih baru cik puteri dapat tido...

:: AidilFitri..Day 3 ::

raya ketiga....cik puteri just ikut kakak n abang g jalan2 umah tok2 sedara yang terdekat....ktrg pegi petang lepas asar..mula2 pegi umah tok Mayah (Kamariah...adik kembar arwah tok cik puteri)..then tok Minah (Aminah..adik bongsu arwah tok)..then umah tok Senah (yang ni cik puteri tak sure apa nama penuh tok nie...hahahah..kakak arwah tok cik puteri)..then g umah pak long Aziz (anak sulong tok Senah)..then nk singgah umah tok Jah..tapi tak der orang le plak...then perjalanan diteruskan lagi..jauh sikit..nun masuk kampung...umah tok Esah (adik arwah tok) n last skali umah Tok Nab (kakak arwah tok).....ha....dah magrib...so, terus le balik umah.....heheheheh.....

:: AidilFitri..Day 2 ::

Raya ke-2 ni tak der pics..umah cik puteri wat open house..mama masak bihun sup ngan mee goreng....sedara2 yang dekat2 je datang...tahun ni open house tak meriah sangat....masing2 sibuk wat open house jugak kot..tu yang tak ramai yang datang...kawan2 cik puteri pun tak der yang datang...ramai yang dah kawin n tahun pertama sebagai isteri..mesti la nk kena beraya umah keluarga mertua....takpela..next2 year bole jumpa diorang lagi....

:: AidilFitri..Day 1 ::

Pagi2..selepas semayang Raya..rutin keluarga cik puteri ke kubur dulu...menziarah pusara arwah tok (Samsiah), sepupu-sepupu (Nurul Farahiyah dan Mohd Kamarul) dan jugak mak cik cik puteri( Zabedah)...




mama abah sakit mata..huhu..tu yang bergelap skit..hahahah

Lepas sedekah Yasin...baru kitorang ke umah tok wan..berkumpul ramai2...salam mintak maaf..makan2....sembang..dan jugak bergambar ler...heheheheh...






sepupu lelaki..


ladies..



kaum adam...



kaum hawa....

family pak teh (Shukri)


family mak ngah (hamishah)


family pak tam (Sobri)..
pak tam n pak teh ni anak kembar tok n tokwan....


family cik puteri..(kakak tak der..sebab tahun ni raya kat kelantan)


cik puteri ngan tok wan..


ramai2...



tetamu yang datang beraya....sedara jugak nie...


budak2 kira duit raya...


masak tuk jamuan tetamu yang datang..nasi tomato..yummy sedapnya!!!



yang ada lam gambar ni je yang balik beraya awal umah tokwan...ada lagi 2 3 anak tok wan yang balik tapi diorang samapi lepas sesi bergambar nie...so, tak der la gambar diorang...