Wednesday, September 16, 2009

:: ke Kedah ::

14hb Sept 09 (Isnin)


setelah berhari2 kecoh kucar kacir kat opis cik puteri, akhirnya cik puteri n cik N yang kena ke kedah sebab ada majlis perjumpaan dan penyampaian watikah menteri KKLW bersama Pengerusi JKKK kg seluruh negeri Kedah. majlis nya 17hb nnt tapi kena turun awal; tuk wat persediaan. so, muktamad nya cik puteri, cik N, En. K n big bos En. R yang akan turun ke kedah mlm nie....

so, lepas keje kelam kabut cik puteri n cik A balik terus tapi kena singgah dulu sekejap umah makngah...kena serahkan kunci keta cik puteri sebab nnt adik cik puteri nk datang putrajaya amik sepupu cik puteri dari sarwak balik dengan keta cik puteri skali...lepas serah kunci, cik puteri singgah dua petronas stesen sebb nk cari air yang sesuai tuk berbuka kat luar hari nie ngan kawan cik puteri yang degil sgt...tak sudah2 nak ajak cik puteri berbuka kat luar ngan dia..katanya dia busan tiap2 hari berbuka depan tv dengan chanel animax yang dia dia tengok masa berbuka....erm, puas cik puteri menolak tapi last skali dia berjaya pujuk cik puteri ngan katanya dia nk pegi beli nasi + kuih then kitrg g berbuka kat mana2...cik puteri mmg serabut dah kat opis tue..membayangkan banyak keja bertangguh kat umah..ye la, alang2 nk outstation kat kedah....terus je la balik kg lepas event tu selesai...tu yang banyak keje kena setel....such as, mengemas baju..lipat masuk lam beg.....susun kuih raya yang nk wak lik...kasut raya, baju raya, tudung raya, duit raya, n pendek kata semua barang raya kena make sure di bawak balik kedah...huhuhuh..kalu satu tertinggal...tak complete la raya cik puteri kannnnn......


lepas je dah jumpa air kotak...terus balik umah.....naik je umah..terus start buat keje apa yang sempat sebab nnt kul 7 dah nk kuar lagi....cik puteri membasuh baju2 yang tinggal...sambil2 tu lipat baju...asingkan beg....adoi penat nyer....tuhan aje yang tahu..sebab tergesa2 kannn.......then tak sampai lagi kul 7, kawan cik puteri da samapi!!!awal plak dia sampai..erm, kena la tunggu cik puteri semayang jap...kul 6.30 baru cik puteri dapat turun.....pas tu terus ke dataran depan masjid..lepak kat situ sementara menunggu waktu berbuka...penat sgt rasa, macm nak landing je kat situ..tapi itukan tempat awam....kena la menggagahhkan diri tunggu masa berbuka....banyak orang rupanya yang datang berbuka kat dataran tue...tempat cik puteri duduk tu kitrg berkongsi ngan satu lagi kapel....cik puteri tak kisah pun berkongsi tempat ngan dirg...tempat tu kan besar...takle nk selfish sgt la kannn.....bila dah sampai waktu berbuka, kitrg berbuka...tetiba aweks tue ucap"selamat berbuka" ngan cik puteri n kawan...heheheheh....kelakar plak...teringat plak "1 Malaysia" yang tengah hangat kat malaysia nie..walaupun satu bangsa, tapi rasa mcm erat sgt je..kapel tu dua2 orang kelantan..sebab cik puteri dengar ms dirg bersembang....okla, makan2 then time basuh tangan ...cik puteri dah abis makan tapi kawan cik puteri tengah ngemas skit then tetiba ada satu bunyi " prottt"!!!ha?!!!sapa tue yang kurang sopan nie..tau la lepas berbuka kan..makanan dah menolak angin2 yang ada dalam badan tue..tapi sopan la sikit bang!!!!!depan awek sendiri dia bagi..dah la awek tu tengah makan mengahdap betul2 depan montot abg tue...adoiai...kalu cik pueteri, ada yang makan kasut saiz 8 dah tue...tapi masa bunyi tu, dua2 muka kapel tue terkejut...macm "ter"lepas je....hahahahahaha..bukan kapel yang satu tempat makan ngan cik puteri tapi kapel depan tempat makan cik puteri n kawan...hahahahahah...tapi lepas tue..dengan selamber ja mamat tu melepaskan asap rokok nya..seolah2 tak berlaku apa2....erm...sabar je la cik awek yea....apa nk wat, itukan lumrah alam....


sebelum kul 8, semua orang yang dtg makan kat situ beransur gerak..mungkin ada yang terus ke masjid, n mungkin ada yang terus balik or mungkin ada yang sambung jalan2 kat tempat lain...tapi cik puteri kena la balik...banyak lagi keja tak setel kat umah tue kannn.....dah samapi umah, kawan cik puteri pun terus balik la...lepas dia antar cik puteri naik umah...wish selamat hari raya n maaf zahir batin....huhuuhu....


cik puteri sambung ngemas apa yang patut n setelkan before 9mlm..sebab en K janji nk pickup cik puteri n cik N kul 9 keatas...so, ngam2 jam 9 mlm cik puteri siap semua keja termasuk la mandi n bersiap...sementara menunggu cik puteri layan je tv ngan cik Z sambil borak2...kul 10 mlm baru la en k sampai..then kitrg g amik cik N kat umah dia plak...pastu baru la ke jalan gombak, sebab nk amik big bos ktrg...perjalanan bermula jam 11 mlm lebih ke kedah..melalui highway ipoh,,p.pinang n last alor setar....cik puteri tetido je sepanjang perjalanan tue..penat sgt, tak tertahan.....ada la singgah kejap2 sebab en K nk berasap....jam 4.30 pagi kitrg samapi di alor setar....pusing2 cari kedai tuk bersahur..last2 jumpa kedai nasi lemak paling famous kat jalan"..." (cik puteri tak ingat le plak)...tapi nasi lemak tue ala2 nasi kandar style...tak abis makan pun..sebab tak kena ngan selera cik puteri...erm, lepas makan...
Masjid Al-Zahra..masjid tertua di Alor Setar...
terus ke masjid berhadapan ngan menara a.star tue...tunggu je kat situ sementara masuk subuh....subuh berjemaah la cik puteri sebab rupanya masjid tue ramai orang...siap ada makanan tuk bersahur lagi.....da lepas solat, abru kitrg cari hotel yang bole check in awal pagi...pusing2 last jumpa JP Hotel...(Jalan Putra Hotel)....heheheh...hotel ni murah jea...rm 65 per night.....bole sesangat la..sebab kemudahan nya pun cukup..setakat nk tido berehat....sebab billik2 hotel nie bersih..ada acond, astro...cuma ruang je la yang tak banyak...tapi sesuai la ngan harga nya kannnn.....dah dapat bilik apalagi, bummmm...gud night semua...heheheheh.....


kul 9 kitrg berkumpul balik sebab ada meting kat pejabat PPNG wisma negeri....kul 10 till 3 ptg kitrg kat sana...meting + keja2 tambahan sebelum hari majlis yang sebenar..lepas tue, kitrg balik bilik....sambung tido..jam 5 kitg kuar balik..ke pasar ramadhan kat stadium...memebeli lebih kurang..then big boss ajak berbuka sama ngan juadah yang dibeli tu le..cik puteri cik N n en K dah berpakat nk kuar mlm nie sebab tu ktrg beli kuih aje....so, berbuka la kitrg kat mamak mana ntah..tapi still area yang dekat ngan hotel...pastu balik bilik..rehat kejap, then 9.30mlm kitrg bertiga ke Kuala Perlis..nk makan seafood mlm nie....heheheh...dah separuh jalan baru big boss kol...kenapa tinggalkan dia...hahahhaah..dia pegi terawikh kat masjid yang dekat ngan hotel tue...kitrg ingtkan dia tak nk join la...hahahahah..kena tinggal..huhuhuhu....kul 1pagi baru kitrg samapi balik hotel...mlm tu en K belanja makan sotong grg tepung, ikan grg tepung n udang 3 rasa....alhamdulillah..murah rezeki...heheheheheheh

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment