Wednesday, November 16, 2011

:: Si kecik...Qaid Faeth Wafiq.. ::




Salam...





fuhhhh..berabuk la blog sayer nie..malas giler nak update..hormon masa mengandung kot..asik malas saja....kali ni dah tak ngandung..harap2 hormon malas pun ilang laa...huhuhu...

saya nk citer pengalaman bersalin..sebelum lupa sakit beranak ni, baik ditulis ala ala diary kat sini...sok2 rase mcm dah tak bape ingat sakit beranak tu, bukak balik blog..baca sendiri..okkay!!

kisahnya bermula begini...

24hb Okt 2011 (isnin)
- check up macam biasa di klinik Putrajaya...jumpa pakar..everything was ok n selamat tuk nk balik ke kedah besoknya..mama datang teman kan saya kali nie...

- petangnya..dah siap kemas barang semua...masuk lam keta..bertolak balik bertiga ngan mama, abah n saya..singgah tanjung Malim n bermalam di rumah sis..condition saya n perut masih ok..masih boleh naik turun tangga lagi..

25hb Okt (selasa)
- awal pagi..bertolak balik dr tanjung malim ke Baling, kedah..singgah kejap je utk ke tandas...
- singgah di pengkalan hulu, utk lunch..
- jam 12tgh hr smpi umah..
-keadaan saya masih ok...
- petangnya, agak boring...duduk shaje..tak buat apa2..tapi mlm nya dah susah nk bangun duduk..(mungkin sbb travel jauh)

26hb okt (Rabu)
- duduk umah je seharian...

27hb Okt (khamis)
- bangun awal..siram pokok..sapu sampah...naluri hati ni..bb kurang bergerak..so, cuba untuk buat kerja rumah...maybe dok umah shaje tak buat apa..
- petang nya..jam 2...baby nyer kick baru 3x..rase tak sedap hati..bgtau mama...ikut mama ke hospital..terus ke labour room..buat CTG...graf menunjukkan bb tak aktif..doc nasihatkan ke Hospital Sultan Abdul halim, Sg. Petani untuk induce...alang2 bb pun dah 38weeks..so, dah bole bersalin katenya..huhu..hati ni dah berdebar..kol en suami..bgtau kena ke hosp...besok maybe bersalin...
- jam 4ptg..ke HSAH dengan adik, mama n makcik..terus ke labour room...nurse amik detail...then wat CTG lagi sekali...sambil2 tu, doc pelatih dtg amik history..banyak nyer soklan doc nie..huhu..tapi semua bole dijawab la...soklan mudah..hihihi..n then satu perkara yg paling tak suka...saye kena seluk...doc nk cek kalau2 bukaan dah ada..hohoho..azabnya...mujur jugak doc pompuan..cuba untuk cool down la...huh
- doc bagi options..since heart beat bb ok n tak da tanda2 nk bersalin..bole untuk balik rumah..atau nk induce je..pk punya pk..ty semua org...so, decide nk induce je la..alang2 dah kat hosp pun..kalau balik rumah, lom tentu bb nyer keadaan mcm mana...tak mo la amik risiko...
so, sy terus admit ward..dah dpt katil, ada baju pink..huhu..debor terus bila dah sarungkan baju uniform tu..diorng semua still ada lagi ngan saya...lepak sembang dulu..temankan saya makan..huhu..dah tak bapa nk selera sgt makan...risau..dlm hati nie, harap2 la induce besok pagi je...
- then doc wat round..ngan pakar skali...dr ridzuan dtg..tanya itu ini..then dia explain dlm bahasa medic la pd sorg lagi doc..sayer cepat2 ty, doc..bila induce? dlm senyuman je doc tu bgtau,mlm nie..zassssss terus rase mcm tak pijak tanah..huhuhu...lpas je doc ke next patient..terus kol mama..bgtau mlm ni jugak kn induce..terus tak keruan...solat isyak dulu..sebelum apa2 kan...doa supaya dimudahkan semuanya...
- jam 12 mlm nurse dtg suh saya masuk bilik rawatan..terpinga2 la saya sorg2 lam bilik tue..baring..hati dup dap dup dap...lama menunggu, baru nmpk doc ngan nurse masuk..adoiai..doc lelaki india plak nih..prosesnya...dia seluk lagi...nipis kan serviks...then baru masukkan ubat...huhu...mcm nk kejang kaki sayer menahan sakit..mmg nurse tua tu pun marah saya sbb tak rileks kan badan..camne nk rileks, sakittttt...
- lepas dimasukkan ubat, saya berjalan ke katil..rehat..then mesin ctg dipasang kat perut...tak lama lepas tu, sikit2 rase sakit tu dtg..sengal2 kat pinggang...mcm senggugut..terus takle tido..kejap mengiring ke kiri, kejap ke kanan..tido lentang...semua tak kena..sambil2 tu dok sms n calling mr hubby la..buat tenangkan diri..

28hb Okt ( Jumaat)
- saya tak tido semalaman..jam 5pg mama dah masuk utk jenguk keadaan saya..then ada air ketuban keluar sikit..lagi cuak rase nie...
- mama suruh mandi...then solat subuh...tak sempat nk solat subuh, nurse dtg lagi suh ke bilik rawatan lagi sekali..hohohoh...dlm hati doa, harap2 dah tak kena induce lagi...
- lagi sekali menunggu, tiba2 masuk lagi doc lelaki tapi kali ni, melayu..tebal je la muka nie..sakit..darurat kan..
- doc cek bukaan..baru 1cm!!!! astaghfirullah..sekali lagi menahana sakit nk masukkan ubat..hohoho...
- balik ke katil...then kakak samapi..bawakkan sarapan...ilang dah selera makan...sakit menguasai time nih...duduk baring je la....mesin CTG dipasang lagi...gelisah menahan sakit...huhu..
- minyak selusuh kejap2 minum..pastu sapu kat perut skit.sambil selawat....mr hubby jam 5pg dah bertolak dr terengganu..harap2 sempat la sampai on time...
-jam 10 doc dtg wat round...kata doc..nnt jam 1230 tgh hr, cek bukaan lagi skali..kalau tak cukup bukaan, ubat akan dimasukkna lagi skali...ya Allah..berdoa je la saya time tue..harap sgt dah tak payah masuk ubat lagi..tak tertanggung dah rasanya...
- sementara nk menunggu time tuk cek bukaan, saya berjalan2 sekitar wad..nk cepatkan bukaan...sambil2 tu, makcik2 bergilir2 masuk...usapkan belakang badan nie, temankan saya mandi...masa tu, rasa sakit kurang skit bila ada yg dok gosokkan belakang pinggng nie...
- tiba waktu melawat, penuh blik saya tue ngan sanak saudara...meriah...tapi saya tetap tercungap2 menahan sakit...jalan keliling bilik...kakak suapkan makan...
- then doc panggil untuk cek bukaan...berdebar sgt....tiba turn saya, kali ni mmg tak tertanggung la sakit nye...menangis2 jugak la saya...walaupun doc nyer perempuan mlayu, tapi garangnya!!dah lepas dia cek bukaan, katenya dah bole ke labour room..dah 3cm..huhu..lega tapi takut pun ada...
- jam 3ptg, nurse dtg bawak kan saya ke labour room...saya hanya dibenarkan bawa baju bb sepasang saja...dlm hati ada rasa excited..tapi nervous ttp ada...mama temankan saya ke labour room...
- tiba di labour room, saya dibaringkan atas katill..bila tgk semua peralatan tu...adoiiii...takutnya...nurse benarkan mama ddudk ngan saya kejap je...saya asik menangis sambil ty mama...lepas ni apa plak..mama bgtau, diorg akan pecahkan air ketuban...saya ty lagi..sakit tak?..biasalaaa..mama jawab...huhu...jahit sakit tak?..biasala...sakit bersalin.....adoiiiii...mama cuba tuk tenangkan tapi saya yg terlebih emosi..hihihi..
- then lepas mama keluar, masuk sorg doc lelaki cina...sambil2 bersembang, dia bgtau, dia nk pecahkan ketuban...masa ni, saya dah tawakal..apa nk buat pun buat la...alhamdulillah..tak rase sakit...drip dipasang kat tangan...then, tetiba ada sorang nurse datang..bgtau dia ni, kawan mama...katanya nmpk muka saya, ada iras2 muka mama..terus dia p cari kalau2 mama ada..huhuhu...mujur jugak aunty ni ada..dia terus bawak saya masuk ke bilik 3,..asalnya saya dia bilik 5...katenya, dia incharge bilik 3..kalau nk smbut bb ngan dia kena la tukar bilik 3..ooo..apa2 la aunty..semangat tul aunty ni nk tolong saya...awal2 tu, ook je lagi sembang2 ngan dia..cerita itu ini..katanya dia kawan mama masa sama2 kat wad bersalin di hosp baling dulu..tahun 70-an katanya..huhu..saya pun tak keluar lagi masa tue...
- sambil sembang2 tu, saya ni dok jugak la menhana sakt..kejap ke kiri kejap ke kanan...rase rimas ngan mesin CTG tu...kali ni mmg sentiasa melekat je la kat perut...then aunty bagi saya ubat tido..utk kuragkan rasa sakit..alhamdulillah...dapatla lelapkan mata kejap..bila dah abis ubat tue, masuk plak ubt tuk cepatkan bukaan...tuhan je yg tahu sakitnya time tue...meronta2 saya....keseorangan...tak lama lepas tu, saya nmpk ada 2 org yg tersayang masuk...heheh...mestila mr hubby...ngan mama...mama masuk kejap ja..terus keluar..mungkin tak sanggup nk tgk anak sendiri sakit kot...sejak tu mr hubby yg temankan saya...rase lega bila ada seseorang disisi waktu tu..walaupun tak dapat kurangkan sakit, tapi lega hati ni bila ada sesorang..teman berborak, teman pencetus semangat, n tempat lepaskan sakit..tak pasal2 saya yg urutkan lengan mr hubby time tue..hihi...apa2 ja la time tu..semua nya diluar kawalan...
-sekali lagi aunty offer gas penenang...tuk redakan sakit...tapi saya salah teknik..sedut gas tak betul..so, sakit tak kurang pun...semua nya pengalaman baru..mana la tau kannn
- then rase sakit sgt, mcm nk buang air besar...bgtau aunty, terus aunty cek bukaan...katanya dah 9cm..dah bole meneran...fuhhh lega...
- aunty suh saya meneran bila contraction dtg..dengan bantuan suami, katenya 10 kali saya push..keluarla permata hati kesayangan kami Qaid Faeth Wafiq jam 825mlm...skill push push tu belajar sendiri je..tak sempat ke kelas...heheheh...
- sakit semua ilang bila tgk anak atas dada saya time tue...terdetik hati nie, anak aku ke ni??mcm tak percaya saya dah jadi ibu..alhamdulillah....syukur semua selamat...
- last but not least....masa untuk menjahit..hohoho...ngeri rase....sakit nya...tak dapat digambarkan....mr hubby dah keluar bgtau sedara mara kat luar...n azan kan anak...katanya, tengah dia azankan anak tue, tetiba anak buka mata..pandang dia..terus kelu lidah...heheh...besarnya nikmat tuhan kan, bang!tak semua org dpt nikmat tue...
-lepas siap dijahit, nurse dtg pakaikan pad..tukar baju kain semua...dah siap!!
- then saya ditransfer ke mobile bed...disorong keluar dr labour room..sementara nk keluar tu, penuh sanak saudara menanti diluar..meriah...masing2 tak sabar nk tgk generasi baru yg pertama..hehehe...saya dan baby dah sekatil..mr hubby je berdiri kat sebelah..heheh...then bila semua dah setel, kami dosorongkan ke wad..then lalu sekejap di waiting area tue..klik klik klik kamera sana sini..samapi si anak terus nangis...heheh..terkejut agaknya tetiba bunyi suara ramai orang..hehehe
- tiba di wad, baby nangis lapar..susu badan plak takda...kesian baby...panggilkan nurse mintak susukan dulu...then bila dah kenyang, baru nurse hantar bb utk tido ngan saya...
-syukur alhamdulillah, tuhan kurniakan peluang ini untuk saya...

29hb Okt (sabtu)
- bangun pagi, sekali lagi ke bilik rawatan...doc nk cek jahitan..kali ni simple je la..tak sakit pun..
- lepas doc round, bagtau, saya dan bb boleh keluar wad hr nie..
- jam 2ptg, kami balik ke rumah selepas semuanya setel..;-)






Friday, August 26, 2011

:: Salam AidilFitri ::

Salam semua,

Sebelum balik ke kg nak menyambut raya nie, saya dan suami mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir Batin..Pulang dengan selamat yea...Ingat yang tersayang..cewah..iyela kan..mesti mak ayah sanak saudara menantikan kepulangan anda semua...saya plak tahun ni, pertama kali beraya sebagai seorang isteri dan bakal ibu..belom ibu lagi yea..tapi ala2 pra-ibu la..sbb membawak bb lam perot..bezanya cuma tak kutip duit raya tuk anak je lagi..;-)

hurm, jangan lupa bawak balik baju raya...kueh raya n duit raya yea...tetinggal barang2 tue..nangisla...bagi saya, balik kg kali ni ada beberapa barang tambahan lagi...beg2 persedian ibu dan anak ke hospital...jgan lupa buku merah yea!!hurm, saya dah nk cecah usia kandungan 30minggu...huhuhu..bila dah 30weeks nie, mula la berdebor hati nie...tak lama lagi dah tue...harap sangat la saya dipermudahkan segala2 nya...balik ni dah bole buat air selusuh la kot...sbb dah cecah usia 7 bulan..

bila bercerita ttg balik kg nie, terbayang la keadaan jalan raya yang akan sesak ngan kereta..saya plak balik besok..sabtu pagi...sure la banyak kete kat jalan kan...apa nk buat..terima la..dah memang adat musim2 perayaan ni kereta akan banyak..cmne la keadaaan nk duk berlama2 lam kete tue...huhuhu..

okla, selamat berhari raya....

Friday, August 5, 2011

:: Birthday celebrations ::

Lupa plak nk update citer ttg holiday saya bersama keluarga mertua ke Gambang WaterPark, Kuantan bulan Julai yg lepas...holiday ni bersempena en suami yang dapat tiket free ke Gambang WaterPark..jgn ty la mcm mana dia bole dpt free yea..ada la tu urusan dia ngan Gambang previously...sbgai compliment dr pihak Gambang resort...so, perjalanan nya begini...saya n suami samapi ke AMBS dr Putrajaya hr khamis..dah lewat dah kitrg samapi sana so, bermalam je la kat rumah sewa en suami..besoknya pagi2 lagi mama, adik2 bertolak dari Kuala terengganu ke AMBS..bila diorg samapi, terus kitrg transfer barang masuk satu keta je..n teruskan perjalanan..2jam lepas tu samapila kitrg di Gambang Resort..samapi pun dah jam 12 lebih, so terus je la check in..en suami request nk bilik pool view..n luckily tetiba bilik kitrg di upgrade ke family room..asalnya booking standard je...hihih..tuah besday boy kot...then masuk bilik..rehat, tukar baju, makan skit...
then terus ke Gambang Waterpark..sambil menunggu Trem antar kitrg ke sana, bergambar kejap..
then dah samapi sementara menuggu en suami amik batch tuk pakai sebagai gelang tangan....kitrg sempat lagi round2 n bergambar...dah setel...masuk waterpark...
asalnya saya tak bercadang nk mandi pun..risau jugak kot licin ke apa...urm, tak bole la..dah kat dalam tu, tgk air je keliling....best plak kalau dpt join mandi..mama pun tak menghalang...so, apalagi...mandi jugakkkkk!!!!
tapi still berhati2 la..igt jugak ngan budak kecik lam perut ni...tak sangka plak saya, ms seronok mandi tu, rase bb ni gerak aktif sgt..mcm dia plak yg enjoy mandi...huhuhu....dah puas mandi..perut plak lapar..
kat sini makanan luar tak dibenarkan bawak masuk, standard la kan..mana2 waterpark pun rasenya tak le wak masuk makanan...so, belilah kitrg kat dlm tu..apa yg rase nk makan...agak mahal la makanan kat dlm tu...tapi mahal pun, kalau dah lapar, tetap akan dibeli...dah itu je pilihan yang ada kannn....sebelum tu kitrg dah sewa satu pondok tuk letak beg n berehat....so okla..bole lepak2 rehat n makan kat situ....
hampir semua mainan yg ada kitrg main tapi saya takla...tgk jugak, kalau dah slide tu sah2 kena meniarap kan...camne saya nk meniarap???cuba habaq mai...heheheh....n slide2 tu pun saya tak join la...takut maaaaaa....tunggula si kecik nie dah kuar besok, baru berani kot...hihihi...
jam dah menunjukkan jam 5ptg..masing2 dah penat..nmpk tilam je kot..hihihi...so, balik la ke resort..tup2 en suami ajak ke pool plak...last chance nk mandi pool..
besok dah nk balik...tak sempat nk mandi dah..alang2 dah mandi, terjun lagi la kan...saya tak mandi jugak...penat td lom ilang lagi...tunggu n tgk je la diorg 2 beradik mandi...bila dah jam 6ptg, baru kitrg balik ke bilik..mandi tukar baju..rehat je la...en suami n adik2 keluar cari makan tuk diner kitrg..urm, agak susah la nk cari kedai kat luar tue..so apa yg ada je la....

mlm nya tak de aktiviti..msg2 dah penat...rehat je...besok jam 9 kitrg dah check out...balik terus ke Kuala Terengganu....
besoknya pagi2 lagi en suami antar saya ke airport..nk balik putrajaya dah,..huhuhuhu....bye2 besday boy!!!!

:: warehouse sale ::

Salam semua...rasenya tak terlambat lagi untuk saya mengucapkan Salam Ramadhan pada semua...hr ni dah hari ke 5 berpuasa...alhamdulillah..saya masih lagi boleh menunaikan ibadah ini pada tahun ni..tapi berpuasa sebagai sorang isteri n bakal ibu..huhuu..dugaan nya lebih skit la dr tahun lepas...bersahur tu kena pk makan tuk berdua...tapi takle banyak sbb berat dah naik lebih le plak...huhuhu..

kali ni saya nk citer banyak perkara nie...1st thing 1st..igt lagi tak pasal entry lepas...yg saya citer pasal free sample tu kan...terbaru ni, saya ada dpt termometer dr dumex n pampers for new born satu kpg dr Pet Pet..jadi la kan..nama pun free, bole masuk lam beg bb tuk ke hospital nnt kot..takpe, tunggu lagi kot2 ada yang sudi nk poskan tuk saya...huhuhu

then, smlm ms saya nk ke puchong, tetiba masuk je kam keta, terkejut ada satu kertas kat atas cermin keta..dengan gelap2 n ujan renyai, adik saya try amik kertas tu...tau apa ditulis kat atas kad tu??ni ha......
n saya percaya, kalau tgk tulisan tu mcm tulisan budak2 sekolah...urm, budak sek skang sgtla advance..berani tulis benda2 mcm nie...geleng kepala je la...

nk tau kemana saya pegi mlm td?heheheh...saya ngan adik ke Bandar Bukit Puchong..nk ke warehouse sale brand Baby OK..tak jauh pun dr putrajaya...kalau tak sesat, rasenya 15min dah samapi....dengan berpandukan petua jalan nk ke sana dr Puan Aziyan, alhamdulillah, kitrg samapi tanpa sesat!!..hihihi...sampai je sana, adik dah gelak2..katenya, semua geng saya aka mak2 buyong nyer tempat je nih...hahahah...iyela, dah nama nya pun jualan barang bb..of course la ramai yang seperti saya ke sana kann...hurm, mmg berbaloi2 ke sana...baju2 nyer dari RM 1 hingga RM 5 je yang saya dapat..hasil dari korek, capai, pilih, masuk bakul...dapat la saya barang2 nie...so..watchout ya kengkawan..heheheh...( ni antara yg saya beli mlm td)
tak sampai sejam pun urusan pembelian ni...sbb amik tanpa berfikir panjang..tak de nak compare harga..mmg dah murah..huhuhu...lepas ni kalau ada lagi warehouse sale ni , bagitau saya ya!!!

n untuk pengetahuan semua, warehouse sale ni still lagi on...sampai ahad nie, 9hb Ogos 2011...silalah berkunjung ya....petua nya, kalau dr putrajaya...lepas tol rm 1.60...jalan terus je...sehingga selekoh yg kedua, belok kiri...terus je lagi..hingga tlight yg pertama, belok kiri (akan ada nmpk wall tulis Bandar Bukit Puchong n ada bunting sale nie)..terus je masuk depan skit dah sampi....

n minggu lepas saya ke Terengganu..balik jumpa suami la...hihihi...sempat jugak saya bersahur n berbuka dengan suami pada hr pertama berpuasa...tapi sebelum 1 Ramadhan tu, saya, suami n adik ipar ke bandar kuala terengganu..dekat je ngan umah PIL..kitrg jalan2 ..kate en suami, nk tebus balik rase bersalah dia ngan bb sebb hr tu dia ada beli jeans Levis n thirt kat Kuantan..pembelian yg tak dirancang..hihihihi...so, okla..mula2 kitrg ke Xiri Boutique...pilih2...tgk2 jugak harga..bincang itu ini...hasil nya barang2 ni la.....
then singgah makan plak..kat secret recipe je...ajak MIL skali yg hr tu dia kena g keje sbb ada kes kat hosp...lepas makan2..sembang2...perancangannya nk balik umah terus....tup2 en suami singgah plak kat butik Anakku..saje nk tgk2 katenya...at last kitrg kuar butik ngan beberapa pasng baju...huhuhu..ikutkan hati nk amik je semua, sbb cantik...tapi memikirkan bb ni cepat besar kan..so, berpada2 la membeli tue...

tak abis lagi journey n mood membeli kitrg..heheh..since ahad kat sana keje, en suami ajak keluar lagi...temankan dia pegi membayar bil2...then sebelah Tm point tu, ada plak mini market...masuk n terus ke bb department..huhuhu..tgk2 ada plak yg bekenan...en suami ckp, amik je...so apalagi..heheheheh.....dah selesai membeli, kitrg terus balik la...tapi sblm tu, singgah beli kepok losong jugak...nk makan petang..hihihi...yum yum..

Tuesday, July 19, 2011

:: Free samples ::

Salam semua....

lama tak update neh..hurm, borink2 kat opis nie, ramai opis-mate yang takde...so datangla idea skit nak mengarang...alkisahnya tentang free sample yang saya dapat dr beberapa company...mula2 dapat keberanian nk mintak free sample ni produk2 susu ibu mengandung je...lama dah saya apply..so, minggu lepas..saje bukak peti pos...tup2 ada 2 bungkusan biru..yeaaaaaa!!! suker2...ms tu baru lepas amik hubby kat kl..hubby datang sini sebb ada keje kat kl..excited nih..lam lif dah try2 nk bukak sampul..ngeee....hubby ckp dah tak sabar la tue!! mestila...samapai kat umah tak on lampu..terus bukak sampul2 yg ada tue..keluarkan semua...hurm, agak hampa..susu dpt 2 sachet je..ingatkan 3...heheh..tapi okla dr tak de langsung kan...alkisah untuk mendapat sample free ni terdetik bila saya baca2 blog akak sorang nie...main klik2 je baca blog2..then terjumpa satu artikel dr blogger ni sharekan cara nk mintak sample free nie...so, apa lagi saya pun ikut je la kan...klik je pada semua link yang diberi..register aje..so, lepas tu alert je ngan email, bila company ni nk kan maklumat yang lebih detail..so, inilah hasil saya yang pertama...

ada sampul, sticker "family on board", pamplet, borang tuk redeem points, n book mark..

susu yang sangat sedap....saya skang minum susu ni lerrr...

then, mlm tadi tengah lepak2 tgk tv..kakak saya dtg umah..dia ternamok satu lagi parcel depan pintu...tak pasti dr bila lagi parcel tu ada depan umah..saya dah agak, mesti dari Dumex..ringan je bungkusan nyer...ingatkan dapat teddy bear cute...rupenya termometer tuk nk amik suhu badan brand osim..lupa nk amik gbr mlm td...kakak ckp okla, benda free..kalau nk beli, mau rm 20-30 jugak neh..huhu..mmg tak kan beli la kan...setakat ni tak nmpk lagi kegunaan nyer...tak tau la di masa yang akan dtang kan...

p/s: akan update kisah saya bercuti dengan family hubby di Gambang Waterpark hokkay!! sgt2 best samapai bb dlm perut pun berenang2 jugak..hepi jugak agaknya dia..sagt2 aktif...hihihi..(tunggu amik gbr dr kamera hubby)..

latest pic ms tunggu mama, adik n abah balik dr umrah..lepak makan kat mcd dulu..muka ku yang agak kembang n serabai sket..huhu