Tuesday, December 28, 2010

::Balik Kg::

23hb-24hb Dec 2010

huh!!..macam-macam berlaku masa cik puteri balik kg baru2 nie..sangat2 buat cik puteri tak akan lupakan kisah apa yang berlaku...meh cik puteri wat kronologi citer sini ek...pada 23hb yang lepas, cik puteri balik kg..petang la baru cik puteri bertolak balik...selepas beberapa trip mengangkut barang ke kereta sorang...fuhhh..penat nyer!!!dah la berat...tapi ngan sapa cik puteri nk harapkan kalau tak buat sendiri kannn...takpela, itu pun kira exercise jugak...berpeluh2 la cik puteri...then mandi dulu..solat..tukar baju...pastu baru drive sorang2 ke tg. malim....sampai sana, ke pekan dulu...akak n abg ipar tunggu sana..sbb nak g amik baju yang cik puteri tempah 2 bulan yang lepas rasenya...dah setel amik baju, aunty tu suruh try dulu..cik puteri tgk baju tu..mcm besar kit..tapi, sebb ada sesuatu yg cik puteri n kakak nak ngelak, tak jadi nk fitting baju kat situ...takpela, balik...pakai..kalau tak ok, buat2 ok je la...hahahahahah....

then balik umah kakak..sementara diorang siap2...cik puteri solat dulu...pastu dah siap semua, bertolak...tetiba lapar le plak...niat dihati nk belanja la diorang...besday gurl kannn...kitrg singgah makan kat kedai biasa je la...order menu ala thai...murah la bagi cik puteri, order..ikan siakap 3rasa, kailan ikan masin, ayam paprik, telur dadar, nasi n air...total nyer 40++ je...murah2...

perjalanan diteruskan...dalam perjalanan tu mama cik puteri ada la 2 3 kali tepon ty kat mana...mcm dah tak sabar je kan...nk anak nyer balik..heheheh..iyela, last cik puteri balik rasenya raya haji ritue...lebih kurang sebulan la....dalam 2 3 kali tepon tu, ada la sekali mama kata budak tecik tu nk cakap...rupenya, dia cakap " kakwa, adik nak *hikak(cekak).."amboih..dak tecik ni, tiap kali tau je cik puteri nk balik...mesti list order...huhuhu...sabor je la...cik puteri pun cakap je la...'yela, nnt besok kita p beli naaa...besok pagi adik bangun awai , mandi..kakwa p amik adik tau'...hahahah..saje nk kenakan dia..suh dia mandi awai...hikhikhik...budak2 kan berpegang pada janji....

kitrg samapi rumah lebih kurang jam 12tgh malam...samapi rumah, angkut plak barang kuar dr kereta...mama cakp, kalau tgk barang tu, mcm balik ngan lori..hahahahah..all out la bawak balik kali nie...lepas nie, harap2 sekali je la lagi balik....tu pun balik bercuti panjang la kot..hahahahah...
dah setel semua, rehat n sembang jap kat meja makan dapor, then masing2 masuk bilik la tido....penatttt....

besoknya, cik puteri dikejutkan awal lagi...sebb dah buat appoinment ngan Paqda...caterer tuk kenduri cik puteri nanti...dia dtg ni, nak finalize kaler scarlet khemah, ruang khemah, tempat nk letak lauk..n etc...cik puteri dah stanby ngan pic2 tuk meja makan pengantin nnt...sblm tu, cik puteri n mama n kakak ke pengkalan hulu...nk ke bakeri..tempah kek tuk kenduri nnt...lepas balik umah, baru paqda sampai...berbincang itu ini ngan paqda, beres...harap2 dia daoat bagi service yang tip top la nnt...

then terinagt plak, smlm cik puteri dah berjanji ngan seorang kawan lama aka best fren cik puteri yang dok kat kg nie...cik puteri janji ngan dia nk ke rumah dia..bagi kad..sambil ltu..nk jugak tgk anak dia...cik puteri bawak skali ngan dak tecik..hahah..tak belikan dia lagi..tu yang mau ikut tu..dia ingat nk g beli *hikak la tue..khekehkehek...anak kawan cik puteri dah besar dah.. Amal namanya...last cik puteri jumpa kawan baik cik puteri nie, masa dia kawen..huhuh..now anak dia dah 9 bulan dah..comel sgt anak nyer..tgk album kawen...so, kenal la muka husband dia..kawen ritue, cik puteri tak tgk dia sanding..lepas ke rumah Pn. Syathirah nie, nk plak ke rumah kawan yg sorang lagi...cik puteri tepon tak pick up..sms tak reply..takpela, redah je la..sementara nk ke rumah dia tue, cik puteri singgah jap umah kawan baik cik puteri sorang lagi....Pn. Samirah..lame sgt tak jumpa dia..last kitrg sek men dulu ja...now ntah bape dah anak dia..lost contact...singgah umah nyer pun tak de orang...cik puteri tinggal je kad kat pintu...kalau tak kerana hujan ke angin..sampai la kad tue...huhuuhu..then nak ke rumah cik hasmiza...tak kesampaian...cik puteri dah tak ingat langsung jalan nk kerumah dia...sebb jalan kat area situ dah berubah...dah buat highway..mana la cik puteri nk cam lagi kann...so, patah balik je la..dekat nk samapi umah, baru la kawan cik puteri reply sms...tengah memasak katanya..takpela, kalau cik puteri pegi pun..menggangu masa memasak dia...heheheh...next time la kak ek..kitrg panggil dia ngan gelaran *kak...

balik rumah, makcik2 cik puteri dah penuh kat dapor..tengah masak tuk lunch....mama, kalau menantu yg sorang balik...mesti buat sup tulang...urm, menantu baru???hekehkehke...just wait n see la...mama mesti dpt tangkap py, apa menantu punyer feveret...tak perlu ty...dr pemerhatian dia je..dpt tau apa menantu suka makan...lepas lunch...cik puteri kuar pekan...niat nyer nk g salon...sekali tutup daaa....huhuu..so, singgah je la mana2 kedai yang bukak...jalan sana jalan sini...ada la sikit barang2 dapor tuk umah kat putrajaya..hehehe..n cik puteri jumpa mug besar corak polka dot warna merah putih..pergh, sgt la menarik2 untuk cik puteri beli kannn....amik satu warna putih dot merah n satu lagi merah dot putih..heheheh...apa nak buat ngan mug tu nnt belakang cerita..yang penting beli dulu..hahahah..sgt la murah ek, satu mug besar tu rm2.50 jee..kalau kat jusco mau rm5.00 tue...jimat kan??hehehe...then cik puteri ke pasaraya kecik la kat pekan tue....singgah nk beli hadiah tuk kawan cik puteri kawen besoknya...jumpa la hadiahnyer....sementara menunggu dak staf tue wrap cik puteri nyer hadiah tue, sembang la ngan budak casher tue..katenya" akak ni orang sini ka, tak penah nmpk pun??"hahahah...tu soklan standard...ramai yg ty cik puteri...mmg la jarang..sejak keja, jarang balik lama....kalau balik pun dok umah ja...pastu, sblm ni cik puteri sek kat baling tu, smpi form 3 je...so, mana la nk nmpk sgt kann....dah siap wrap, cik puteri balik umah...ujan selebat2 nya...huhuhu..sedap tido...zzzzz....
then petang nyer, nk la tunaikan janji ngan dak tecik tu..so, ajak kakak n abg ipar..ktrg ke billion...seronok la budak2 nie...nk g membeli *hikak nyer tue...dlm keta, kakak cik puteri dah buat perjanjian ngan budak2 nie..."nanti beli *hikak ja tau!!, tak mau beli benda len..kalau beli benda len, tak beli *hikak..." diam je budak2 nie..diorg paham sebenarnya...so, smapi ja kat billion..dah tergedik2 dah dak tecit ni..nk *hikak je....tak pandang dah benda len...pastu cari plak department barang2 gitu tak jumpa..ty org, pastu jumpa la...amik sama design..tapi lain kaler la...dah dapat, senyap je la budak2 tue...letak lam trolley, tgk ja..tak mintak...si irdina tu siap dok ckp ngan diri sendiri lagi " tak beli tu tak mo bali beli tu...dah beli *hikak...tak bole beli tu"...khakahkahakak...senyum ja cik puteri ngan kakak..berjaya jugak kitrg nyer perjanjian..mmg cik puteri siap test lagi, lalu kat bahagn coklat....dak2 tu tak mintak punn!!!!!wahhhhh....bijak2...dah siap membeli, kitrg balik la...dah nk maghrib dah kan....

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment