Thursday, July 7, 2011

:: Kaki Bengkak ::

Salam, urm..dah terkena kat diri sendiri baru nk cari info kan...smlm kaki saya bengkak sgt2..dah macam perut katak kembung..kelakar..tapi dalam hati, pk jugak..kenapa nih..awal sgt nk bengkak..diam je dulu...sbnrnya, dah lama rasa mcm bengkak..sengal2 rasa..tapi selagi tak menjejaskan apa2..berjalan je selagi bole...tuntutan tugas..kena ke sana ke sini..cuma atlast mlm td ja kaki ni membengkak teruk sgt..hari ni, terus cari info n ty kengkawan yg berpengalaman...letak kat status fb pun, so far komen2 nyer semua ok..so, ilangla kerisauan ni sket..hr nie plak kena attent mesyuarat yang mak aih...from 9am- 2pm!!!bengkak balik le kaki cheq!!..ditambah lagi ngan rasa sengal2 kat sendi...huhuhu...tawakal je la...harap2 tak da apa2 la..urm, alang2 saya dah dpt tips, meh sini nk sharing ngan uols skit...taken from here..

Tips berikut boleh membantu mengurangkan masalah bengkak di kaki sewaktu mengandung :

1. Elakkan dari berdiri terlalu lama

2. Letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil atau kalau anda jumpa buku yellow pages lama yang tebal-tebal tu, susun bawah meja untuk dijadikan pengalas kaki… he..he..he…

3. Sewaktu tidur pula, alaskan kaki dengan bantal agar kedudukannya lebih tinggi dari badan anda.

4. Rehatkan diri seketika. Jika anda dah lama duduk, seeloknya bangun dan jalan-jalan sekejap untuk membantu darah mengalir dengan baik ke bahagian kaki. Orang yang tak pregnant pun boleh kebas kaki kalau duduk lama-lama. Apatah lagi kalau yang sedang hamil, lagilah senang nak kena serangan kejang kaki

5. Minum banyak air. Ya… jangan terkejut. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki

6. Elakkan dari memakai stokin yang getahnya mencengkam dengan kuat.

7. Wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar

8. Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment