Friday, June 12, 2009

:: Outstation ::

Kehilangan cik puteri selama 2 hari lepas adalah kerana cik puteri ada keje luar..kena pegi MID kat area Kluang johor...perjalanan cik puteri pada 10hb jam 10 pagi..cik puteri pegi ngan driver kementerian jea...malas nak drive sendiri lagipun jalan citu cik puteri tak familiar..hehehe...ok, perjalanan kitorang berjalan lancar cuma keadaan kesihatan cik puteri yang tak bape ok..rase sakit sangat tekak nie..nak batuk n selsema...tapi demi keja, ku teruskan jua..hahahaha..
cik puteri n abg driver sampai mid kluang tue kul 12 lbh..ngam ngam time lunch..jumpe ngan sorang pegawai dari KEJORA n then dia bawak kitorang g makan dulu kat satu kedai yang famous kat situ, katanya...makan nasi ngan masak asam pedas ikan..tekak cik puteri tak le terima makanan sangat hari tue..so, makan wat menjaga hati pegawai KEJORA je la..sebab dia dah belanja kitorang...lepas setel makan, terus ke mid..wat keja le..

petangnya, kul 4.30 baru satu mid setel..alhamdulillah..tak der yang menyakitkan hati la berurusan ngan pengurus mid yang nie..semua lancar walau ada banyak yang kena diperbetulkan..tak bole nak salah kan dia, sebab dia baru je masuk keja..Fail meja pun tak tau lagi....hahahah....lepas da setel,cik puteri dengar2 kat kluang tu yang famos nyer kopi kat stesyen ketapi..then abg driver pun dengan murah hati bawak cik puteri ke situ..alih2 bila dah sampai, tercengang cik puteri...semua customer yang ada tu lelaki..dahla yang bawak cik puteri pun lelaki, tak mo le cik puteri soang2 pompuan kat situ...terus cakap, taknak la abg driver...dia gelak je.."kenapa, sebab ramai lelaki ke?"hahaha...sib baik abg driver paham...then dia terus bawak ke satu lagi cawangan yang ada kat pekan kluang tue...pusing punya pusing, dapat la parking...haaa...lega cik puteri...ini baru ok...balance laki pompuan kat situ..cik puteri amik meja kat luar memandangkan kat dalam kedai da penuh..yang menarik kat kopitiam tue...rekabentuk kedai tu macam kedai2 kopi zaman koboi dulu2..pintunya, dinding kedai semua kayu...suka cik puteri tengok..
.tunggu2..then datang cik pelayan...cik puteri order air 'cham'..(kopi + teh)..n roti bakar yang intinya kaya yang dibuat secara tradisional....tak lama lepas tue, order pun samapi..tadaaa....selamat menjamu selera...!!!sebelum balik cik puteri beli serbuk kopi tu sepeket kecik n kaya satu....buat buah tangan untuk yang kat umah n kg..heheheh...

lepas makan2, kitorang mula mencari hotel untuk berehat mlm nie...cari yang murah2 je..lagipun dah lewat petang..kalu cari yang mahal2 tak berbaloi..yang penting, bersih, ada acond n tv...katil bersih..itu jea..so, kriteria tu ada pada Aneka Inn..cik puteri pun layan je la...lepak kat bilik samapi la besok pagi baru kuar...diner cik puteri roti bakar tadi tu je le..beria abg driver ajak makan...tapi takpela...cik puteri da malas nak kuar...cian dia makan sorang2..hahahah...

besok pagi, ktrg bertolak ke renggam jam 8 pagi...since pegawai KEJORA bgtau yang dia lambat sampai, kitorang melencong jap ke simpang renggam..nak bekfast..hahah..jauh skit la perjalanan sebab kena patah balik...cik puteri sarapan ngan roti canai yang tak sedap...tapi abis jugak la sebab kecik je roti tue...then kitorg terus ke mid kg paya, layang2...selesai keje kat situ..terus ke mid kg murni jaya..yang ni dekat sket tapi dah otw nak balik ke kl la...selesai sudah keje cik puteri nie..alhamdulillah..sebelum balik, pengurus bawak ktrg g umah penduduk situ yang buat produk iks.biasala, alang2 masuk kg..cari2 le apa yang bole di bawak balik..niat dihati nak cari kerepek...samapi umah mak mah tue,dia tengah buat kuih "dederam" atau setnagh orang panggil "telinga keling" tapi orang kedah panggil kuih "peneram"jea..whatever la kan..janji kuih yang sama...then ada lagi kek n tumpi...tumpi tu orang johor panggil sebab ada kacang dal..kalu kacang tanah, jadi "rempeyek"...tapi yang pasti tumpi tu memang sedap..cik puteri siap beli 3 bungkus lagi wat kunyah2 di waktu lapang....huhuhuhu..mampos cik puteri kalu mama tau...sebab masa salam ngan mama sebelum balik cini haritue mama pesan"balik sana, diet sket oiii....dah gemuk da tue"...hahahaha...cik puteri sengeh je la..apa nka jawab..."cuba habaq mai"(ayat 'sumone' slalu cakap kat cik puteri)....

ok2..back to the story....otw balik tu kitorang lalu simpang renggam...singgah lagi satu kedai2 iks di bawah KKLW..abg driver cakp orang umah dia kirim pisang salai..tu yang singgah jap...banyak nya kerepek n kuih muih dari kg kat citu....cik puteri amik satu kerepek ape ntah namanya tapi kulit popia yang digulung n digoreng then sira ngan cili...pergh..sedap tue...tapi tak tau la yang ni sedap ke tak...sebab cik puteri tak berkesempatan lagi nak merasa..ok, lepas membeli...kitorag teruskan perjalanan....ke muar plak..sebab abg driver nak belanja makan mee bandung muar...okla, alang2 dah lalu..tak slah nak menyinggah kejap..lagipun driver yang bwak..cik puteri dok sebelah aje....dari highway, kitorang exit kat muar...lalu satu kawasan namanya bukit pasir..sepanjang perjalanan memang durian aje..samapi bau tu menusuk idung cik puteri padahal tingkap tutp...then satu lagi pemandangan baru bagi cik puteri..bila samapi kat kawasan perumahan, semua rumah kat situ, antena nya tinggi melangit...heran cik puteri..tanya abng driver, dia cakap sebab kat sini semua nak chanel singapore free....oooooo..gitu plak....baru tau..maaf la cik puteri tak sempat nak amik gbr..sebab teruja tgk pemandangan pelik tue...perjalanan diteruskan...tapi tiba2 abg driver singgah kejap kat umah mak dia..rupenya abg driver ni orang muar...dia nak menjenguk mak dia yang tinggal sorang kat umah tu sejak arwah ayah dia meniggal 2 minggu yang lepas...bila samapi, mak cik sambut baik ngan cik puteri..sembang2 macm da lama kenal..tapi cik puteri nie tak reti nak peramah ngan orang...erm, asik kena "ko jangan malu2 segan2 la wawa..ngan makcik nie"...adoiai,lagi segan la cik puteri...duduk minum kejap, then tiba2 makcik offer plak buah durian..alamak, cam ne ni? nak menolak nnt kata sombong plak..tapi cik puteri tak minat pun ngan durian...tapi sib baik teringat housemate cik puteri tu hantu durian....so, tersengih2 la cik puteri ngan makcik tue.."tak yah banyak2 la makcik yea"..banyak tak banyak dua biji jugakle...erm, baunya.....makcik dah masukkan isi durian dalam tupperware..senang nak bawak..ingatkan masuk tupperware tu bau kurang skit..tapi bila masuk keta..mak aih...bole tahan la kuat...adoi...sejak tu, tingkap keta tak penah tutup la..cik puteri tak bagi abg driver tutup tingkap tue...sanggup berpanas sket demi bau..hahahah...

perjalanan diteruskan...kali ni misi asal kitorang la...cari mee bandung special tue...abg driver bawak jalan2 pekan muar dulu...so, cik puteri dapatla tengok sungai muar...jambatan kedua...then, samapi la kitorang ke kedai yang dicari2....mee bandung muar!!!sedap jugak mee bandung tue..pedas...pekat..sampai sedih cik puteri..asik sok sek sok sek je..hahahha..puas hati dapat makan..sanggup skip lunch sebab nak makan mee bandung tau!!mula2 mee sampai, cik puteri da nak terus makan, sib baik la abg driver ingatkan.."tak nak amik gbr ke?"..erk...cepat2 cik puteri amik hp..terus snap..kuikuikui...ni mee bandung muar ngn air suam...plus otak2 tu kitorang tak makan punn...lagi satu, kotak rokok tu bukan cik puteri punya ya...abg driver punya...

abg driver memahami kerenah blogger ni kan...hahhah...dia yang excited plak..kuikuikui...lepas makan, kitorang pun terus balik sebab kalu sempat nak tengok citer matahari..kan episod last...so, kitorang balik dengan keadaan yang panas n bising sebab bukak tingkap..heheheh...dengan kelajuan sehingga 140km/j...kul 7 cik puteri da samapi umah..alhamdulillah...terima kasih la pada abg driver yang sudi bawak cik puteri g buat keje n melancong..heheheheh....

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment