Monday, October 19, 2009

:: air Putrajaya ::

erm...dua hari lepas, adik cik puteri bukak tong filter yang ada kat umah cik puteri nie...dia la yang rajin dok cuci filter2 yang ada kat umah cik puteri, umah kat kg..n even kat umah tok wan cik puteri pun adik slalu check...sekali bila dia bukak je tudung flter tue..astaghfirullah...teruknye keadaan filter tue...means air kat putrajaya ni teruknyer!!!!.....penuh ngan karat..bukannya tanah...bayangkan kalu air tu diminum terus...teruknye buah pinggang kiter nk menapis bendasing2 gitu kan..padahal, filter ni baru sebulan cik puteri pasang kat umah nie...mmg tergerak hati la nak filter kan air kat sinki dapur nie...penah dengar orang luar cakap...air kat putrajaya kotor..erm, memang betulla...apa yang dikata....pada yang tak der pasang filter lagi kat umah tue...pk2 kan la yea...efeknyer bukan skang...10 tahun akan datang..kalu dipanjang kan usia...mungkin satu2 la sakit yang datang..masa tu dah pk nk berubat la kan...pepatah ada berkata " mencegah lebih baik dari mengubati "....pk2 kan la yea.....

3 comments:

Amy said...

Aah...kotor kan...no wonder badan pon x sehat, dalam badan ni dh byk sgt toksid. I pon nak pasang kat umah nnt. Huhu

cikputeri said...

yeah...sama2 la kita beringat2...di masa muda nie...(muda ke?)muahahaha...

Anonymous said...

yg kuning tu bukannnya karat sebenarnya, tapi klorin, klorin memang warnanya kuning kehijauan... air di campur klorin untuk mematikan segala kuman2, microorganisma, dan menghilangkan bau hanyir air... saya pun dok kat putrajaya, kuarters... kat rumah saya pun memang pakai filter air... setiap minggu memang kena cuci filter tu... lepas je cuci sehari dah pun kuning balik filter tu.... saya pernah uji air yang belum tapis menggunakan penguji klorin, memang air tu akan bertukar hijau kekuningan dgn serta merta.... seperti yg kita tau, kesan klorin pada kesihatan ialah menyebabkan pelbagai jenis barah... oleh itu gunalah filter air di rumah anda... ;)

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment